...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Projekt zmian w VAT po poprawkach

Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w VAT. Resort finansów wycofał się z planowanej podwyżki VAT na lody, doprecyzował również, że podatek 23% obejmie nie tylko sprzedaż kawy i herbaty, ale też napoje przygotowane na ich naparze.

Resort finansów zrezygnował z planowanej podwyżki z 5 do 8 proc. VAT na sprzedaż lodów oraz dań i posiłków gotowych. Uchylił się w ten sposób do postulatu Ministerstwa Edukacji Narodowej za utrzymaniem 5-proc. VAT na posiłki dostarczane w ramach żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Podstawowa 23-proc. stawka VAT obejmuje nie tylko sprzedaż kawy i herbaty, ale także napojów, do których wykorzystywane są napary z kawy i herbaty. Ta zmiana uszczelnia system, na wypadek gdyby podatnicy nadal chcieli omijać przepisy - zatem podstawowa stawka dotyczy nie tylko kawy, ale także np. kawy z mlekiem. Prosto mówiąc, kawę latte nie będzie można zakwalifikować jako napoju mlecznego (8%).

Wycofano się z planowanych zmian adresowanych do tzw. małych podatników rozliczających się metodą kasową, a także z planowanego podwyższenia limitu kwotowego tzw. prezentów o małej wartości. Według wcześniejszego projektu limit ten miał wzrosnąć z 10 do 20 zł - w przypadku prezentów jednostkowych i ze 100 do 200 zł - w przypadku prezentów wręczanych w ciągu roku jednej osobie (w takim wypadku firma musi prowadzić ewidencję obdarowanych).

Zmienia się zasada określenia momentu powstania obowiązku podatkowego. Obecnie obowiązek ten powstaje (z pewnymi wyjątkami) w momencie wystawienia faktury, czyli w ciągu 7 dni od sprzedaży. Po zmianach obowiązek podatkowy powstanie z chwilą dokonania dostawy towarów lub świadczenia usług. - Faktury będą mogły być wystawiane, co do zasady, do 15. dnia po końcu miesiąca, w którym wykonano daną usługę lub sprzedano towar - wyjaśniła rzecznik MF.

Z projektu zmiany ustawy o VAT wyłączono przepisy dotyczące utrzymania do końca 2013 r. ograniczenia w odliczaniu VAT w przypadku kupna samochodów osobowych oraz zakazu odliczenia VAT od paliwa wykorzystywanego do ich napędu. Zmiany te włączono do projektu ustawy okołobudżetowej" - dodała.

Ponadto poprawiony projekt zakłada m.in. wprowadzenie faktury uproszczonej, której wartość nie przekroczy 450 zł. Dane nabywcy będzie można ograniczyć do NIP-u.

Ministerstwo Finansów chciałoby, by rząd zajął się projektem w najbliższym możliwym terminie.

źródło: PAP, wyborcza.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji