...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Najlepsze rogale świętomarcińskie według poznańskiej Wyborczej

Jeszcze przed 11 listopada jury złożone z pracowników poznańskiej "Gazety Wyborczej" (GW) oceniało wygląd, zapach, smak i nadzienie rogali z 13 różnych producentów. Najwięcej punktów zdobył rogal z Cukierni Społem Expresowa z Poznania.

W tym roku ranking GW rogali wyglądał następująco:

1. Cukiernia Społem Expresowa, al. Marcinkowskiego 14 - 91 pkt
2. Fawor, ul. 3 Maja - 88 pkt
3. Cukiernia Passionata, Hotel Mercure - 85 pkt
4. Elite, ul. 3 Maja - 81 pkt
5. Cukiernia Kandulscy - 77 pkt
6. Weber, al. Wielkopolska - 70 pkt
7. Słodki Kącik, ul. Św. Marcin - 63 pkt
8. JK, ul. 3 Maja - 62 pkt
9. Cukiernia Piskorscy, Stary Browar - 56 pkt
10. ex aequo - cukiernia Liczbańscy, ul. Libelta 3 i Sowa - 54 pkt
11. Cukiernia Gruszecki, Kupiec Poznański - 46 pkt
12. Cukiernia Danuta Kurantowicz przy rynku Jeżyckim - 44 pkt

 

Dziennikarze i pracownicy działu promocji - jak podaje Gazeta - w tym roku mocno kręcili nosami, bo też rogale za bardzo im nie smakowały. "Zbyt intensywny smak", "Za mało nadzienia", "Pachnie starym olejem", "Śmierdzi benzyną", "Staroć z muzeum", "Pachnie jak środek chemiczny" - to tylko niektóre niezbyt pochlebne i miażdżące opinie. Przy okazji poznańscy dziennikarze rozminęli się z prawdą, pisząc, że na wierzchu rogali powinny znaleźć się orzechy włoskie. "Taką posypką w tym roku pochwalić się mogły tylko trzy wypieki: z cukierni Liczbańscy przy pl. Bernardyńskim, Elite przy ul. 3 Maja i zeszłoroczny zwycięzca. Na pozostałych grzbietach, zatopione w białych lukrach tonęły czasem nawet całe połówki orzechów arachidowych".

Wystarczy przeczytać dokładnie Wniosek o rejetrację oznaczenia geograficznego rogala świętomarcińskiego, żeby stwierdzić, że wśród surowców stosowanych do wyrobu rogali stosuje się "orzechy", bez wskazania, czy mają to być włoskie, czy arachidowe. Potwierdza to też opis rogala: "Rogal świętomarciński jest posmarowany pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami."

źródło: poznan.gazeta.pl, www.minrol.gov.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji