...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW

Afery z polską żywnością wymagają wyjaśnień

Afery z udziałem polskiej żywności nie służą polskiej gospodarce i mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego eksportu. Rada Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) uspokaja, że kontrola polskich produktów jest zawsze bardzo skrupulatna, a informacje w mediach nie znajdują potwierdzenia. Dlatego należy informować opinię publiczną.

Około 19 marca br. zostanie zwołana specjalna grupa ekspertów krajowych i zagranicznych w celu wyjaśnienia powstałych niedomówień i pomówień – informuje w specjalnym komunikacie Bronisław Wesołowski, przewodniczący RGŻ.

Poniżej treść komunikatu z dnia 28 lutego br.

KOMUNIKAT

Biorąc pod uwagę nasilające się w ostatnim okresie medialne negatywne stwierdzenia dotyczące bezpieczeństwa oraz jakości polskiej żywności, Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej pragnie uprzejmie poinformować, że cała żywność produkowana w Polsce produkowana jest w ramach obowiązujących w całej Unii Europejskiej przepisów prawa żywnościowego i przyjętych standardów. Polski system urzędowej kontroli żywności przeszedł pozytywnie wszelkie niezbędne audyty i spełnia wymogi unijne. Ze względu na prewencyjny sposób prowadzenia nadzoru należy do najbardziej skutecznych i rygorystycznych na świecie. Polska żywność spełnia wszelkie wymagane prawem normy, zarówno pod kątem bezpieczeństwa, jak i jakości. Jej jakość i bezpieczeństwo cieszą się zaufaniem konsumentów w całej Unii Europejskiej oraz poza jej granicami. Polskie inspekcje urzędowej kontroli żywności i współpracujące z nimi firmy audytorskie krajowe i zagraniczne funkcjonują systemowo i kooperują ze sobą. Nakazuje im to prawo i przyjęte rozwiązania interkorporacyjne, takie jak systemy IFS, czy BRC Food (implementowana jest właśnie wersja "BRC Food 4" i ostatnia wersja systemu IFS,) obejmujące nie tylko wszystkie etapy produkcji, ale i logistykę wraz z dystrybucją detaliczną. Podstawą walki konkurencyjnej na wspólnym rynku europejskim powinna być wyłącznie przewaga rynkowa, taka jak jakość i cena produktu. Tworzenie barier w handlu wspólnotowym na podstawie nieudokumentowanych negatywnych opinii, podważających  wiarygodność całego unijnego systemu kontroli i bezpieczeństwa żywności źle służy europejskiej gospodarce żywnościowej.
Mam nadzieję,  że nieudokumentowane, a rozpowszechniane opinie o polskiej żywności, które pojawiły się ostatnio w mediach, zostaną wyjaśnione i zweryfikowane. Równocześnie deklarujemy w najbliższym czasie, około 19 marca 2013 r., zorganizowaniespotkania z przedstawicielami zagranicznych oraz krajowych mediów w celu wyjaśnienia powstałych nieporozumień.

Bronisław Wesołowski,
Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej

Bieżące wydanie czasopisma

Dzikie i modernistyczne chleby, bagietki oraz bajgle, praca w młynie i śniadaniowi, receptury Master Bakerów oraz fermentujące serce chleba - czyli nowe wydanie specjalne Mistrza Branży!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji