Czas pandemii mocno zmienił formę i przebieg rozmaitych konkursów. Po wielu miesiącach oceniania (wideorozmów, degustacji, wywiadów etc.) udało się wyłonić laureatów Baking Industry Awards 2020 (BIA), wśród nich ludzi, produkty i firmy z branży piekarskiej.
Ceremonia wręczenia trofeów była transmitowana online. Alexander Armstrong, gwiazdor radia i telewizji, wraz z przedstawicielami sponsorów przedstawił zwycięzców w 13 kategoriach. Oto ich laureaci.
The Rising Star Award (Wschodząca Gwiazda) - Katie Garrett z University College Birmingham. W lipcu ukończyła z wyróżnieniem licencjat na University College Birmingham, na kierunku piekarsko-cukierniczym. Już w czasie studiów pracowała jako szefowa cukierni w piekarni rzemieślniczej, doskonaląc receptury, a po studiach rozpoczęła pracę w cukierni Fiona Cairns.
Speciality Bread Product of the Year (pieczywo speciality; wyjątkowy produkt) - marchewkowy chleb na zakwasie z Poppyseed Bakery bazujący na marchewkowym cieście z dodatkiem przypraw i rodzynek, nagrodzony za wyjątkową harmonię smaków.
Celebration Cake Business of the Year (firma roku specjalizująca się w tortach/ciastach okazjonalnych) - Brown’s Handcrafted Cakes; sześcioosobowy team nagradzanych cukierników.
The Customer Focus Award (zorientowany na klienta) – Grace’s Bakery, mała rodzinna piekarnia, której w czasie pandemii udało się nie tylko zachować i rozwinąć swoich pięć sklepów, ale też uruchomić sprzedaż internetową i skonfigurować sprawne, bezpłatne dostawy do domów.
Bakery Innovation Award (Innowacyjny Produkt) - Sourdough Toastie Loaf produkowany przez Seasons Bakery, połączenie chleba tostowego i tradycyjnego pieczywa na zakwasie.
The Craft Bakery Business Award (Piekarnia Rzemieślnicza) – Grant’s Bakery, rodzinna piekarnia kierowana przez piekarskiego mistrza Andrew Cotterella.
Bakery Manufacturer of the Year (Piekarnia Roku) – Proper Cornish; firma słynąca z produkcji słodkich wypieków, nagrodzona za imponujący wzrost rok do roku utrzymujący się od 15 lat.
Free-from Product of the Year (Produkt Roku w kategorii Free From) – Cranberry and Pumpkin Seed Cob, bezglutenowy bochenek z żurawiną i pestkami dyni produkowany przez Just: Gluten Free Bakery, wolny od 14 głównych alergenów.
Supermarket Bakery Business of the Year (kategoria piekarni marketowych) – Marks & Spencer; nagrodzeni za nieustanne podnoszenie jakości produktów piekarniczych i wprowadzanie nowych kategorii.
Out of Home Business of the Year – Broken Clock, firma istniejąca na rynku 18 miesięcy, znana z wyjątkowych ciast, deserów i wyrobów cukierniczych.
Bakery Exporter of the Year (Eksporter Roku) – Walker’s Shortbread, producent kruchych ciastek (shortbread), który mimo pandemii i zakłóceń na rynku eksportowym USA wykazał imponujący wzrost.
Baker of the Year (Piekarz Roku) - Steven Winter z piekarni rzemieślniczej Bread Source z Norfolk; jego pieczywo doceniono za jakość, sposób produkcji i prezentację, podkreślono również, że nie tylko piecze codziennie, ale też czuwa nad rozwojem umiejętności swojego zespołu.
Outstanding Contribution to the Baking Industry (wyjątkowy wkład w przemysł piekarniczy) - Keith Houliston.
BIA odbywa się od 1987 roku, obecnie jest to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń piekarskich w Wielkiej Brytanii. Nagradza ludzi i firmy, którzy przyczyniają się do rozwoju branży. W wydarzeniu co roku biorą udział najważniejsi przedsiębiorcy z tego sektora, również w roli sponsorów.