autor: FORBAKE S.A.
RECEPTURA
Chleb zebra
Składniki
10 kg mąki pszennej wysokiej jakości 240 (wskaźnik „w” na alweogramie, określającym objętość pieczywa)
0,1 kg Polepszacza Naturalnego Wielo-Składnikowego SOLUTEX art. Nr 2234 (z firmy Forbake)
5,5 l wody
0,3 kg świeżych drożdży
0,2 kg soli
0,3 kg Ekstraktu Słodowego SUPERDARK-BAKE Jęczmienny Super-Ciemny art. nr 5803 (z firmy Forbake)
Wykonanie
1. Wprowadzić do miesiarki wszystkie składniki, rozpocząć miesienie – 4 min. wolne obroty, a następnie 8 min. szybkie obroty (gdy w miesiarce spiralnej) – temperatura ciasta: 25-27°C.
2. Pozostawić w dzieży 3 kg ciasta, a resztę wyjąć.
3. Do ciasta w dzieży dodać ekstrakt SUPERDARK-BAKE, przemieszać.
4. Podzielić jasne ciasto na kawałki 200 gram.
5. Podzielić ciemne ciasto na kawałki 50 gram.
6. Zaokrąglić ręcznie i leżakować ciasto na stole przez 15 min.
7. Położyć ciemne ciasto na jasnym i włożyć do maszyny formującej.
8. Fermentacja: 70 min. w temperaturze 30°C i wilgotności 80%.
9. Przed włożeniem do pieca, ostrym nożem wykonać 3 ukośne nacięcia na każdym kawałku.
10. Pieczenie: temp. 210°C, czas 30 min., z zaparowaniem. Pod koniec pieczenia otworzyć luft.