...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

KaramBBa - słodka promocja Bielska-Białej

1. stycznia 1951 roku nastąpiło administracyjne połączenie miast Bielska i Białej, zatem w tym roku przypada 70. rocznica tego wydarzenia. Zrodził się niebanalny pomysł na jej uczczenie - stworzenie i wypromowanie ciastka, które będzie wizytówką miasta. Tak powstała KaramBBa.

Pomysł na Ciastko BB powstał w czasie planowania obchodów jubileuszu, propozycja wyszła od Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych. Najpierw odbył się szkolny, a później miejski konkurs, w którym jednym z jurorów był mistrz cukiernictwa Paweł Mieszała. Założenie było takie, by stworzyć zarówno recepturę, jak i nazwę kojarzące się z dwoma miastami. Konkursowe ciastka i rozmowy na temat tożsamości miasta stały się inspiracją do stworzenia receptury przez cukiernika.

 



Historię połączenia dwóch miast obrazują dwie bezy. Są przełożone kremem na bazie śmietanki i ajerkoniaku produkowanego w Bielsku-Białej oraz konfiturą z czarnego bzu. Ta czerń ukryta w kremie oraz nazwa ciastka - KaramBBa - nawiązują do Don Pedra, kultowego szpiega z Krainy Deszczowców, bohatera “Porwania Baltazara Gąbki” (animacji powstałej w bielskim Studiu Filmów Rysunkowych).

 


Przepis na ciastko został przekazany do Urzędu Miejskiego. Receptura będzie jawna, a bielscy cukiernicy i restauratorzy (zwłaszcza ci, którzy brali udział w konkursie) w pierwszej kolejności będą mogli z niej skorzystać. Produkt jednak będzie musiał uzyskać certyfikat bielskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych - certyfikaty będą wydawane na rok i co roku odnawiane.

 



Premiera ciastka odbyła się 19 sierpnia w Willi Sixta.

 

fot. P. Sowa, Wydział Prasowy UMBB

źródło >>> KLIK!


Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji