...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsza bagietka w Paryżu w 2022 roku!

Bagietka to niemalże sprawa narodowa Francuzów. Do jej jakości tamtejsi piekarze przykładają dużą wagę, a konkursy na najlepszą bagietkę cieszą niezmiennym powodzeniem. W maju tego roku po raz kolejny wybrano „Najlepszą bagietkę w Paryżu”.

Konkurs  był organizowany już po raz 28 przez merostwo stolicy. W tym roku nagroda przypadła Damianowi Dedun z piekarni „Frédéric Comyn” w 15 dzielnicy Paryża - Nie mogę w to uwierzyć i mam olbrzymią satysfakcję. Zawsze brałem udział w konkursach, ale ten jest najbardziej prestiżowy - mówił dziennikarzom nagrodzony piekarz. - Czuję się jak gwiazda rocka - żartował Dedun – Spełnia się moje marzenie z dzieciństwa. Jestem piekarzem od 20 lat, zacząłem jako czternastolatek, a dziś mam 34 lata”. Zapytany o sekret wypiekania najlepszej bagietki odpowiedział: - Każdy piekarz ma swój pomysł na bagietkę. Spodobał się mój. Sekretem jest przede wszystkim miłość do zawodu i chęć sprawiania przyjemności ludziom. To, co zaprezentowaliśmy w konkursie, sprzedajemy każdego dnia w sklepie”.

Laureat otrzymał jako nagrodę 4000 euro oraz możliwość zaopatrywania Pałacu Elizejskiego przez cały rok w pieczywo. W konkursie zaprezentowano 134 bagietki. Jury złożone z 14 członków pod przewodnictwem Oliwii Polski z merostwa Paryża oceniało: wygląd, jakość wypieczenia, konsystencję miąższu, zapach i smak. 57 bagietek, które zaprezentowano, nie zostały uwzględnione, ponieważ nie spełniały wymogów konkursu:  długość bagietki 50 – 55 cm, waga 250 g – 270 g.

 


Niezjedzone bagietki, zostały przekazane stowarzyszeniu „Aurora”, zajmującemu się pomocą dla osób bezdomnych. Poprzedni laureat Makram Akrout, który we wrześniu 2021 roku wygrał ten prestiżowy konkurs, został oskarżony o szerzenie antyfrancuskich haseł w swoich social media. Sam zaprzeczał, twierdząc, że wpisy na jego profilu facebookowym to rezultat działania hakerów, którzy mieli włamywać się na jego konto. 

 


Adres piekarni z  „Najlepszą bagietkę w Paryżu w 2022 roku” to „Boulangerie-Pâtisserie Frédéric Comyn” - 88, rue Cambronne (15e), Paryż. 

Poniżej inne adresy piekarni, gdzie można kupić bagietki docenione przez jury. W nawiasach znajduje się numer dzielnicy. 

1) Khemoussi Mansour „Aux Délices de Glacière” - 90, boulevard Auguste Blanqui (13e)

2) Tzu Chun Chang „La Parisienne Saint-Domnique” - 85, rue Saint-Dominique (7e)

3) Filipe Lourenço Carpinteiro „Maison Lohezic”- 143, rue de Courcelles (17e)

4) Youssef Mnakri „Boulangerie Tembely” - 33, rue Myrha (18e)

5) Linlong Sang „Boulangerie L'Abeille” - 235, rue de Bercy (12e)

6) Thierry Guyot „Boulangerie Guyot” - 28, rue Monge (5e)

7) Renaud Lefrançois „Magali Charonne”- 135, rue de Charonne (11e)

8) Louis Blavette - „Les Frères Blavette” - 69, rue Daguerre (14e)


KS

źródło: Paris.fr 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego w Chlebio nie powstają bochenki z pszenicy? Jak stworzyć cukiernię od zera? Czy pasty do lodów są złe? W najnowszym wydaniu odpowiadamy na te pytania. Zapraszamy do lektury.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji