...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Nowej generacji ekologiczny palnik węglowy do RRK

Nowe wyzwania rzucone przez rynek piekarski oraz coraz trudniejszy dostęp do tanich paliw stałych zmusiły naszą firmę do opracowania palnika nowej generacji, który skutecznie pozwoliłby na spalanie wielu dostępnych paliw na polskim rynku.

     
 

Artykuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Prawie trzy lata pracy nad nowym rozwiązaniem doprowadziły do powstania nowego tworu umożliwiającego spalanie nie tylko ekogroszku, ale także innych dostępnych paliw stałych.

Szybki montaż i serwis
Działanie palnika pozostaje, jak dotychczas, na zasadzie palnika retortowego, a jego dużym ułatwieniem jest szybki montaż oraz serwis. W przeciwieństwie do palnika retortowego ten palnik podaje paliwo bez przerwy na jego frontową część, gdzie w postaci żaru ulega dopaleniu. Sam palnik posiada trzy strefy spalania: pierwsza to zgazyfikowanie, druga - spalanie i trzecia - żarzenie.
W związku z tym, że paliwo cały czas pchane jest do przodu i tam dopalane, istnieje możliwość automatycznego usuwania nagromadzonego popiołu. Żar w palniku po jego wyłączeniu jest w stanie utrzymać się przez prawie 10 godzin. Stosowanie sortymentu paliw o różnej granulacji, począwszy od groszku, a na miale skończywszy, obniża koszty produkcji, a co za tym idzie - zwiększa rentowność produkcji i niezależność od podaży paliw.

Alternatywa dla groszku węglowego
Nowe rozwiązanie palnika umożliwiło spalanie groszku z węgla brunatnego, który staje się paliwem alternatywnym dla groszku węglowego.  Utrzymanie stałej temperatury pieca wydłuża jego żywotność i nie powoduje uszkodzeń rur Perkinsa. Zagrożenie upalenia końcówek rur jest zminimalizowane prawie do zera. System takiego opalania to też równomierny rozkład temperatur w komorach wypiekowych, a co za tym idzie - uzyskuje się pieczywo dobrze wypieczone, bez śladów zakalca czy „gotowania”.
Obsługa samego palnika ogranicza się do uzupełniania paliwa raz na dobę oraz popiołu w razie potrzeby. Moc samego palnika ustawia się w trakcie procesu technologicznego, w zależności do potrzeb w danym czasie cyklu wypiekowego. Cały system opalania jest wyposażony w 4-krotny system elektronicznego zabezpieczenia przeciwko przekroczeniu temperatury dozwolonej.

Oszczędności w weekend
W trakcie przerwy technologicznej (sobota-niedziela) ustawiamy niższą temperaturę pieca, a elektronika i jej ustawienia pozostaną w stanie czuwania i nie pozwolą na dalsze obniżenie temperatury pieca piekarskiego. Pierwszy pracownik z obsługi, który przychodzi do pracy, ustawia piec na temperaturę wypieku i wraca do swoich zajęć - sterownik zrealizuje zadane polecenie i piec wkrótce osiąga żądaną temperaturę bez konieczności ponownego rozpalania ognia w palniku. Zarówno podczas spalania, jak i przerwy technologicznej  z komina nie wydobywa się dym. Spalanie jest w pełni bezdymne i ma ograniczoną emisję szkodliwych spalin.

Montaż poza czasem produkcji
Montaż pieca odbywa się od piątku (większość robót, poza komorą spalania pieca) do niedzieli, kiedy następuje uruchomienie palnika i rozgrzewanie pieca do temperatury wypieku. Roboty wykończeniowe i obróbka wykończeniowa następują po tzw. rozruchu zerowym palnika i nie jest już to uzależnione od czasu produkcyjnego piekarni.

            
Zakład Doświadczalno-Produkcyjno-Usługowy
„NEO-TECH” Ryszard Talarczyk
ul. Brynicy 22
40-358 Katowice-Szopienice
Tel./fax: 32 314 12 22
Tel. kom. 0 602 643 775
mail: neotech@op.pl





Bieżące wydanie czasopisma

Ile trwa przygotowanie słodkiego stołu? Jak składać tort? Jakie ranty najlepiej się sprawdzą? Wreszcie - co naprawdę wchodzi w skład ceny tortu. A także kasztanowe bochenki, pachnące ciastka oraz piekarnia jako oaza spokoju. Zapraszamy!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji