...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Polacy w Wielkim Finale podczas 15 edycji Coupe du Monde de la Patisserie

Organizowany co dwa lata Wielki Finał najbardziej prestiżowego konkursu cukierniczego na świecie Coupe du Monde de la Patisserie odbędzie się po raz 15 w dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie. Najlepsza drużyna nagradzana jest złotym medalem oraz czekiem na 21 tysięcy euro.

To wspaniałe wydarzenie obchodzi 30 –lecie. W tym jubileuszowym wydaniu odbyły się 4 kontynentalne selekcje w Azji i Pacyfiku, Ameryce Łacińskiej, Afryce i Europie. 55 narodowości wzięło udział w najsłodszych zmaganiach by móc zaprezentować się w ostatniej rozgrywce na cukierniczej arenie międzynarodowej. Tym bardziej jesteśmy dumni z faktu, iż Polska będzie miała swoich reprezentantów podczas Wielkiego Finału w styczniu.

[img]16640[/img]

 

Nasi znakomici cukiernicy - Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w wielkim stylu zaprezentowali się w Turynie w czerwcu 2018 roku na europejskiej selekcji. Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o tym, że awansowali do Wielkiego Finału spośród ośmiu europejskich drużyn. Dzisiaj szykują się do Lyonu w powiększonym składzie, gdyż tego wymaga regulamin. Do polskiego teamu dołączył Damian Wiśniewski, który będzie odpowiedzialny za wykonanie rzeźby z lodu.
W Lyonie Polacy rywalizować będą z reprezentacjami: Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

 

WIELKI FINAŁ – WIELKIE WYZWANIA
Turyn był tylko przedsmakiem ostatecznej jakże trudnej cukierniczej rozgrywki, która rozegra się finalnie w styczniu w Lyonie. W ciągu 10 godzin każda z drużyn będzie miała do przygotowania: 19 deserów wegańskich na platerze, które są nowością w tym roku. Tym samym Organizatorzy stawiają przed kandydatami nowe wyzwanie – stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. To z pewnością nie małe utrudnienie, które ma pobudzić kreatywność uczestników, gdyż będą musieli zapomnieć o składnikach, które często składają się na smak i fakturę deserów. Ponadto w wyznaczonym czasie zespoły będą musiały wykreować: 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu należy wykorzystać miód. W ten sposób Organizatorzy chcą zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony pszczół. To jednak nie koniec zadań do wykonania przez nasz team. Do zrealizowania planu pozostaje jeszcze przygotowanie 2 mrożonych tortów oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu. I tu również kolejna nowość, a jest nią wykonanie co najmniej jednego przezroczystego elementu (25/35 cm) w dmuchanym cukrze w eksponacie z karmelu. Komitet nalega na stosowanie technik manualnych.

 

W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny jest: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.
Z pewnością 15 edycja Coupe du Monde de la Patisserie będzie miała wiele niespodzianek z okazji jubileuszu 30-lecia, które będą świetną okazją do wielkiego świętowania, ale o tym dowiemy się niebawem.

Po wielu latach Polacy wracają na arenę światowego cukiernictwa. Gorąco wierzymy, że w Lyonie nasz mocny, polski zespół pokaże pazur i zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie. Trzymajmy kciuki za naszą „słodką” drużynę, w skład której wchodzą polscy cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate), zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).

Nad wszystkim czuwa i koordynuje działania agencja Smarten PR jako oficjalny przedstawiciel marki Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce.

W drodze do Wielkiego Finału naszych cukierników wspierają PARTNERZY, bez pomocy których byłoby ciężko przygotować się profesjonalnie. Dlatego należą im się ogromne podziękowania za wielkie wsparcie!

PARTNER STRATEGICZNY: Debic
PARTNER GŁÓWNY: Lesaffre Polska, Gastro Magic Service
PARTNER: Badoit/Evian, Thermomix, Convotherm, Kruszwica, Winterhalter, hotel Natura Mazur, Primulator, Dziamski Studio
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji