Ciągłe doskonalenie warsztatu pracy powinno być chlebem powszednim nauczycielek i nauczycieli. Z takiego założenia wyszedł Mirosław Łęczycki, właściciel Piekarni Staropolska, oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, którzy razem wcielili w życie pomysł bezpłatnych i profesjonalnych praktyk dla kadry dydaktycznej.
Trwa rekrutacja na bezpłatne i profesjonalne praktyki dla kadry dydaktycznej, czyli nauczycieli/ek zawodu, instruktorów/ek praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych oraz techników technologii żywności i pokrewnych. Połączenie części teoretycznej na wysokim poziomie z praktyką prowadzoną w przedsiębiorstwie piekarsko-cukierniczym to istota projektu Doskonalenie "Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu.
Projekt obejmuje spotkania diagnozujące organizowane w Pomorskiej Akademii Kulinarnej i 10-dniowe praktyki w przedsiębiortwie piekarsko-cukierniczym, należącym do znanego mistrza piekarza i cukiernika Mirosława Łęczyckiego. Priorytetem Projektu jest wypracowanie wspólnie z przedsiębiorcami i szkołami nowego podejścia do nauczania praktycznego. Podczas Projektu Uczestniczki i Uczestnicy, pod czujnym okiem ekspertów, wzbogacą swój warsztat pracy, aby ich uczniowie zdobyli odpowiednie przygotowanie do podjęcia pierwszej pracy i osiągania tytułów mistrza sztuki kulinarnej i piekarsko-cukierniczej.
Program działań
Działania zaplanowane w projekcie obejmują: spotkania diagnozujące w Pomorskiej Akademii Kulinarnej i praktyki w przedsiębiorstwie piekarsko-cukierniczym, należącym do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Dzięki umiejętnemu połączeniu części teoretycznej i praktycznej udoskonalisz zarówno merytoryczny jak i metodyczny warsztat pracy.
Organizatorzy zapewniają:
- bezpłatne praktyki
- bezpłatny nocleg i wyżywienie
- ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków
- profesjonalny strój z logotypami projektu
- atrakcyjny czas wolny spędzony na zwiedzaniu uroków serca Warmii i Mazur
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Więcej informacji na stronie Projektu www.doskonaleniechlebem.pl