...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Śląska drużyna śląskiej drożdżówki

Dwie wrocławskie inicjatywy – Wrocław Na Talerzu i Wrocławski Bazar Smakoszy – oraz piekarnie, cukiernie i pasjonaci wypieków połączyli swoje siły i przygotowali jedyną w swoim rodzaju drożdżówkę z historią w tle.

Ponad 5-metrowa śląska drożdżówka wylądowała na wrocławskim bazarowym stole. 6 października wielu pasjonatów wypieków wykonało jedyną w swoim rodzaju śląską drożdżówkę z cynamonową kruszonką. Wspaniały aromat wanilii, cytryny, gałki muszkatołowej i cynamonu długo unosił się w powietrzu. Ciekawskich nie brakowało. Frekwencja uczestników przerosła oczekiwania organizatorów wydarzenia. Drużyna śląskiej drożdżówki, składająca się z zespołów Chleboteki, Kuminu, Domowej Piekarni, Piekarni Janyszek, Ziarna, Cu Cake, kolosanki.pl, Folgujemy, Przepisu Joli, Słodko, idealneciasta.com oraz Kociołka i Etno Cafe, pobiła rekord długości tego wypieku! Spisała się na medal, a Wrocławianie pokochali tę drożdżówkę na nowo! Dawniej właśnie w taki sposób żegnano lato podczas dożynek. Było wiele energii, wiele opowieści o drożdżówkach pieczonych dawniej. Dzięki Grzegorzowi Sobelowi, znawcy historii Dolnego Śląska i Wrocławia, specjaliście od sprawach kulturowo-kulinarnych regionu i miasta, autorowi wielu książek, m. in.: „Dzieje Wrocławskiej Gastronomii”, można było zapoznać się z historią i smakiem tego wypieku.

Śląska drożdżówka z cynamonową i kruszonką, zwana również Schlesischer Streuselkuchen, była wypiekiem, który zawsze pojawiał się na świątecznym stole Wrocławian i mieszkańców całego Śląska. Cesarz Wilhelma II ścinał ją scyzorykiem i mawiał, że właśnie tak powinno się jeść Streuselkuchen! To podkreśla jej znaczenie w kulturze i wrocławskiej gastronomii. Trwają prace nad stworzeniem mapy z miejscami, gdzie będzie można ją zjeść.

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji