...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Truskawka w czekoladzie - relacja ze spotkania prasowego

Jak bardzo uniwersalnym jest składnikiem przekonali się uczestnicy spotkania prasowego Truskawka w czekoladzie, dedykowanego polskim plantatorom i producentom czekolady.

Czerwiec to miesiąc truskawek! Właśnie dlatego 21.062021 odbyło się wyjątkowe spotkanie prasowe, którego sercem i początkiem była plantacja truskawek. Konkretnie, 4 hektarowe pole Manfreda Skrzypczyka, zajmującego się uprawą tego owocu od ponad 30 lat! To właśnie tu, uczestnicy mogli uzbierać “koszyczki” pełne owoców, podjadając przy okazji. To ostatnie jest o tyle istotne, że zazwyczaj przestrzega się przed niemytymi owocami. Jednak nie w tym wypadku. Plantacja Skrzypczyk szczycie się nie tylko wybitnie smacznymi owocami, które nie są zrywane, dopóki owoc w pełni nie dojrzeje, ale też ekologiczną uprawą. Stąd też, jego owoce są droższe, niż wielu innych, ale rodzina z Księżego Lasu (gdzie mieści się ich pole) od lat nie ma problemu ze zbytem.

 


W swoim apelu nawołuje innych plantatorów do podobnego bezkompromisowego podejścia - dbania o najwyższą jakość truskawek i żądania za nie odpowiedniej ceny. - Nie jest sztuką produkować za bezcen. Trzeba produkować jakość! Małoobszarowe gospodarstwa nie muszą być skazane na biedę i na upadłość, tylko musimy zadbać o jakość i wspólnie jako rolnicy z sercem, którzy uprawiają prawdziwe owoce, powinniśmy wszyscy jednogłośnie wymagać dla nas dobrej ceny za dobry owoc - mówi Skrzypczyk. 

 


Truskawki z księżomłyńskiego pola następnie powędrowały do kuchni restauracji Pod Platanami w Wilkowicach, gdzie zajęli się nim szefowie kuchni z Mikołajem Rey’em na czele. Wraz z Łukaszem Ziembiewiczem oraz Agnieszką Jasińską wykreowali niecodzienne menu wytrawne i słodkie, które łączyło truskawkę i czekoladę. Goście spotkania mogli poczęstować się takimi przysmakami, jak: tatar z łososia z truskawkami, pieczony fileta z indyka w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z zielonymi szparagami oraz kruszonką z orzechów laskowych czy też sernik z białej czekolady z truskawkami. O walorach zdrowotnych dań z truskawkami i czekoladą opowiedziała Iwona Zmysło z Zdrowoczesni.pl, a o polskiej bean-to-barowej czekoladzie nasza redaktor, Natalia Aurora Ignacek, która w bardzo trudnych warunkach (temperatura sięgała niemal 30℃) poprowadziła degustację czekolady Beskid chocolate, którą kucharze użyli do wszystkich potraw. 

 



Spotkanie jest częścią ogólnopolskiego projektu Czas na Polskie superowoce, którym koordynuje Maciej Dolata. Projekt ma na celu integrować środowiska plantatorów polskich owoców, a także środowisko gastronomiczne. Integracja pomaga budować świadomości walorów i nawyk codziennej konsumpcji świeżych owoców i ich przetworów.

 

 

Zdjęcia: Sabina Gruszkiewicz (Tasty Silesia) oraz Małgorzata Skrzypczyk 

 

Więcej informacji o projekcie Czas na Polskie Superowoce >>> KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji