W tym roku przypada Platynowy Jubileusz Królowej Elżbiety II, która zasiadła na brytyjskim tronie 6. lutego 1952. Z tej okazji słynny londyński dom towarowy Fortnum & Mason przygotował słodkie wyzwanie związane z królewskim puddingiem.
W konkursie The Platinum Pudding Competition ogłoszonym 10. stycznia mogą wziąć udział wszyscy entuzjaści cukiernictwa w Wielkiej Brytanii. Chodzi o przygotowanie najlepszego puddingu dedykowanego królowej, w wybranej formie. Receptura powinna być zapisana w języku angielskim, a składniki w systemie metrycznym. Przepis powinien być prosty, możliwy do odtworzenia w domowej kuchni przy użyciu podstawowych sprzętów. Desery będą oceniane przez jury złożone z ekspertów kulinarnych, piekarzy, szefów kuchni, historyków, cukierników (wśród nich będzie Mark Flanagan, szef kuchni Buckingham Palace), a wydarzenie poprowadzi znana autorka książek i programów kulinarnych, Mary Berry.
Piątka finalistów weźmie udział w finale na żywo. Zwycięzca konkursu zostanie zaproszony do centrum obchodów jubileuszu, a jego puddingu spróbuje królowa Elżbieta II. Desery uczestników będą prezentowane publiczności podczas wydarzeń ulicznych i uroczystości zapisanych w programie obchodów.
W konkursie mogą wziąć udział Brytyjczycy w wieku od 8 lat, a ostatnim dniem nadsyłania zgłoszeń jest 4. lutego 2022.