...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Centrum Kształcenia Praktycznego, materiał promocyjny

Świąteczne szaleństwo

autor: Małgorzata Sagan, Centrum Kształcenia Praktycznego w Warszawie
nauczyciel: Ewa Rosiak

RECEPTURA

Składniki

Biszkopt piernikowy
4 jaja
80g cukru
80g mąki(typ 450)
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20g przyprawy do piernika

Masa serowa
1kg sera mielonego
jajka
200g cukru
16g cukru wanilinowego
40g żelatyny
0,5 litra śmietanki 30% lub 36%

Mus pomarańczowy
5 pomarańczy
75g mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
cukier do smaku

Dodatki
gorzka czekolada
skórka pomarańczowa
bakalie
 


Wykonanie

Biszkopt
1. Formę do pieczenia (wymiary 25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać przyprawę do piernika i dokładnie wymieszać.
3. Jajka napowietrzyć z cukrem (10 min). Następnie masę jajowo-cukrową połączyć z surowcami sypkimi  i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wylać do formy i upiec w temp. 160°C przez 20 minut.

Masa Serowa
1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
2. Jajka napowietrzyć z cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Ser przełożyć do garnka i dodać napowietrzoną masę jajowo-cukrową i zagotować. Gotować ok. 2 minuty cały czas mieszając.
4. Do gorącej masy dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić w zimnej kąpieli wodnej.
5. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ostudzoną masą serową.

Mus Pomarańczowy
1. Pomarańcze  umyć, obrać i pokroić na nieduże części, zmiksować blenderem.
2. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.  Przygotowaną zawiesinę połączyć z zmiksowanymi pomarańczami, przełożyć do garnka i zagotować, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia musu.
3. Wystudzić w zimnej kąpieli wodnej.

Przełożenie ciasta
Na biszkopt wylać mus pomarańczowy, następnie masę serową. Wstawiamy  sernik do lodówki na 30 min. Schłodzony sernik obsypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiany skórką pomarańczową i bakaliami.




Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji