Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK wróciły na targową mapę Polski w nowym terminie, w nowej hali wystawienniczej, w nowej formule, z dłuższą listą wystawców i ciekawszym programem imprez towarzyszących. Co się działo w Gdańsku 22-24 maja br. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo?
Po dwuletniej przerwie Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK pojawiły się w ramach zintegrowanego projektu branżowego. BALTPIEK na stałe połączono z Targami Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, Targami Mleczarstwa Mleczna Rewia oraz Polfish - jedną z największych w Europie Środkowo-Wschodniej imprez poświęconych branży rybnej. Nowa formuła będzie organizowana co dwa lata.
W tym roku nowe połączenie targów zgromadziło blisko 250 wystawców z 8 krajów, z czego blisko 100 firm zaprezentowało się w ramach Baltpieku. Szersza i ciekawsza oferta wystawców współgrała z bogatym programem imprez towarzyszących.
Program imprez obejmował liczne spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria, a także skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady (w tym porady dietetyków i konsultantów żywieniowych oraz analiza składu i masy ciała), realizowane z udziałem ekspertów oraz przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na Targach nie mogło zabranąć kulinarnego i piekarskiego show. To tutaj można było podziwiać pokazy piekarzy z Irlandii i Węgier, zachwycić się sztuką gotowania w wykonaniu Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich czy podpatrzeć triki barmańskie Flair Brothers.
Kuźnia młodych talentów
W ramach 15. edycji Targów BALTPIEK już po raz trzeci odbył się Konkurs Cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”, którego tegorocznym tematem przewodnim była "Majówka".
Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym, jak również dążenie do podniesienia rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w warunkach współzawodnictwa. Zmaganiom przyglądał się i komentował mistrz branży cukierniczej Tomasz Deker.
W tym roku najlepsze okazały się: Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku.
I miejsce – Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka
II miejsce – Patrycja Reszka
III miejsce – Beata Kapusta i Magdalena Walasek
Miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję kibicować młodym adeptom sztuki kulinarnej podczas II Ogólnopolskiej Olimpiady Kulinarnej Młodych Kucharzy, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Ten kulinarny konkurs i show poprowadził znany muzyk i satyryk Krzysztof Skiba. Najlepsza w tych zmaganiach okazała się drużyna z gdańskiego Sports Hospitality. Natomiast Targom GASTROEXPO po raz pierwszy towarzyszyła Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców, zorganizowana przez Krzysztofa Wierzbę z Carving Team Poland. Zwycięzcą Olimpiady został Paweł Sztenderski.
Konkursy dla wystawców
W ramach Targów nie zabrakło również konkursów dla wystawców, w tym: Konkursu o Medal Mercurius Gedanesis Targów BALTPIEK 2013 oraz Nagrody Specjalne (Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) na najlepsze produkty prezentowane na targach.
Medal Mercurius Gedanensis
Zakłady Tłuszczowe KRUSZWICA SA za SOLFRYT - fryturę płynną
Zakłady Wyrobów Gumowych GENES, Eugeniusz Mieczkowski - za silikonowe formy do pieczenia
AKO SA za maszynę do lodów „ŚWIDERKI” EFE 4000
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszy produkt prezentowany na targach
Komplet Polska Sp. z o.o.
Warto dodać, że wielkopolska firma otrzymała Puchar nie za jeden produkt, tylko za wszystkie produty prezentowane na targach. Były wśród nich nowości Komplet Polska, takie jak:
- Półkruche, 100% mieszanka do produkcji ciast o delikatnej, kruchej konsystencji pod owoce
- Gofry czekoladowe, 100% mieszanka z zawartością gorzkiej czekolady deserowej
- Belkulle, 100% mieszanka do produkcji delikatnych, małych pączków na bazie maślanki lub sera twarogowego
- Crossaint, 15% mieszanka do wyrobu rogalików crossaint oraz delikatnych ciast półfrancuskich o struktucze listkowej
- Gourmet Brownies, 100% mieszanka do wyrobu klasycznych amerykańskich ciastek Brownie.
Tegoroczną nowością targów BALTPIEK był Konkurs na najlepszy wypiek targów o Puchar Prezesa MTG SA - w tym roku zaszczytny tytuł po raz pierwszy trafił do Piekarni-Cukierni Sławomira Mielnika za chleb polski na liściu chrzanu.
Konferencja dla piekarzy
W ostatnim dniu targów odbyła się międzynarodowa konferencja dla branży piekarniczej i cukierniczej pt. „Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego”. Zgodnie z planem swoje wystąpienia mieli: Peter Becker – prezes UIB, Claude Batel – prezes Federacji Właścicieli Piekarń w Regionie Alpy Śródziemnomorskie, redaktor naczelny czasopisma „Piekarz – Przedsiębiorca”, Christian Vabret – zastępca prezesa Konfederacji Narodowej Francuskiego Piekarstwa i Ciastkarstwa, Przewodniczący Komisji UIB – Ekonomia i Polityka Socjalna, Bronisław Wesołowski – prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Stefan Jakubski – dyrektor ds. handlowych produktów profesjonalnych ZT „Kruszwica” SA.
W kręgu zainteresowań polskich i zagranicznych preglentów były takie tematy, jak: przyszłość piekarstwa rzemieślniczego w Polsce i Europie, ewolucja jakości pieczywa i wzmocnienie przepływu informacji w zakresie promocji zawodu piekarza. Nie mogło również zabraknąć palącej kwestii zarządzania w mikro i małych piekarniach, a także kryzysu w sektorze ciastkarskim i cukierniczym w Polsce. Konferencja pokazała, że piekarze-rzemieślnicy w dzisiejszych czasach zbyt wiele oczekują od działań zmierzających do zwiększania spożycia pieczywa, a zbyt mało uwagi poświęcają doskonaleniu zarówno jakości produktów, jak i przedsiębiorczości.
Organizatorem spotkania były Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Międzynarodowe Targi Gdańskie SA, natomiast patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowa Unia Piekarstwa i Ciastkarstwa UIB.
Targowe biennale
Na 16. edycję Baltpieku musimy poczekać dwa lata, oczywiście w ramach ZINTEGROWANEGO PROJEKTU BRANŻOWEGO. Kolejny termin to 27-29 maja 2015 r. Zapraszamy!