...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Zintegrowany Baltpiek

Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK wróciły na targową mapę Polski w nowym terminie, w nowej hali wystawienniczej, w nowej formule, z dłuższą listą wystawców i ciekawszym programem imprez towarzyszących. Co się działo w Gdańsku 22-24 maja br. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo?

Po dwuletniej przerwie Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK pojawiły się w ramach zintegrowanego projektu branżowego. BALTPIEK na stałe połączono z Targami Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, Targami Mleczarstwa Mleczna Rewia oraz Polfish - jedną z największych w Europie Środkowo-Wschodniej imprez poświęconych branży rybnej. Nowa formuła będzie organizowana co dwa lata.

W tym roku nowe połączenie targów zgromadziło blisko 250 wystawców z 8 krajów, z czego blisko 100 firm zaprezentowało się w ramach Baltpieku. Szersza i ciekawsza oferta wystawców współgrała z bogatym programem imprez towarzyszących.

Program imprez obejmował liczne spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria, a także skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady (w tym porady dietetyków i konsultantów żywieniowych oraz analiza składu i masy ciała), realizowane z udziałem ekspertów oraz przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na Targach nie mogło zabranąć kulinarnego i piekarskiego show. To tutaj można było podziwiać pokazy piekarzy z Irlandii i Węgier, zachwycić się sztuką gotowania w wykonaniu Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich czy podpatrzeć triki barmańskie Flair Brothers.

Kuźnia młodych talentów

W ramach 15. edycji Targów BALTPIEK już po raz trzeci odbył się Konkurs Cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”, którego tegorocznym tematem przewodnim była "Majówka".

Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym, jak również dążenie do podniesienia rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w warunkach współzawodnictwa. Zmaganiom przyglądał się i komentował mistrz branży cukierniczej Tomasz Deker.

W tym roku najlepsze okazały się: Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku.

I miejsce – Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka
II   miejsce – Patrycja Reszka     
III  miejsce – Beata Kapusta i Magdalena Walasek


Miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję kibicować młodym adeptom sztuki kulinarnej podczas II Ogólnopolskiej Olimpiady Kulinarnej Młodych Kucharzy, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Ten kulinarny konkurs i show poprowadził znany muzyk i satyryk Krzysztof Skiba. Najlepsza w tych zmaganiach okazała się drużyna z gdańskiego Sports Hospitality. Natomiast Targom GASTROEXPO po raz pierwszy towarzyszyła Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców, zorganizowana przez Krzysztofa Wierzbę z Carving Team Poland. Zwycięzcą Olimpiady został  Paweł Sztenderski.

Konkursy dla wystawców

W ramach Targów nie zabrakło również konkursów dla wystawców, w tym: Konkursu o Medal Mercurius Gedanesis Targów BALTPIEK 2013 oraz Nagrody Specjalne (Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) na najlepsze produkty prezentowane na targach.

Medal Mercurius Gedanensis

Zakłady Tłuszczowe KRUSZWICA SA za SOLFRYT - fryturę płynną
Zakłady Wyrobów Gumowych GENES, Eugeniusz Mieczkowski - za silikonowe formy do pieczenia
AKO SA za maszynę do lodów „ŚWIDERKI” EFE 4000

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszy produkt prezentowany na targach 

Komplet Polska Sp. z o.o.

Warto dodać, że wielkopolska firma otrzymała Puchar nie za jeden produkt, tylko za wszystkie produty prezentowane na targach. Były wśród nich nowości Komplet Polska, takie jak:

- Półkruche, 100% mieszanka do produkcji ciast o delikatnej, kruchej konsystencji pod owoce
- Gofry czekoladowe, 100% mieszanka z zawartością gorzkiej czekolady deserowej
- Belkulle, 100% mieszanka do produkcji delikatnych, małych pączków na bazie maślanki lub sera twarogowego
- Crossaint, 15% mieszanka do wyrobu rogalików crossaint oraz delikatnych ciast półfrancuskich o struktucze listkowej
- Gourmet Brownies, 100% mieszanka do wyrobu klasycznych amerykańskich ciastek Brownie.

Tegoroczną nowością targów BALTPIEK był Konkurs na najlepszy wypiek targów o Puchar Prezesa MTG SA - w tym roku zaszczytny tytuł po raz pierwszy trafił do Piekarni-Cukierni Sławomira Mielnika za chleb polski na liściu chrzanu.

Konferencja dla piekarzy

W ostatnim dniu targów odbyła się międzynarodowa konferencja dla branży piekarniczej i cukierniczej pt. „Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego”. Zgodnie z planem swoje wystąpienia mieli: Peter Becker – prezes UIB, Claude Batel – prezes Federacji Właścicieli Piekarń w Regionie Alpy Śródziemnomorskie, redaktor naczelny czasopisma „Piekarz – Przedsiębiorca”, Christian Vabret – zastępca prezesa Konfederacji Narodowej Francuskiego Piekarstwa i Ciastkarstwa, Przewodniczący Komisji UIB – Ekonomia i Polityka Socjalna, Bronisław Wesołowski – prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Stefan Jakubski – dyrektor ds. handlowych produktów profesjonalnych ZT „Kruszwica” SA.

W kręgu zainteresowań polskich i zagranicznych preglentów były takie tematy, jak: przyszłość piekarstwa rzemieślniczego w Polsce i Europie, ewolucja jakości pieczywa i wzmocnienie przepływu informacji w zakresie promocji zawodu piekarza. Nie mogło również zabraknąć palącej kwestii zarządzania w mikro i małych piekarniach, a także kryzysu w sektorze ciastkarskim i cukierniczym w Polsce. Konferencja pokazała, że piekarze-rzemieślnicy w dzisiejszych czasach zbyt wiele oczekują od działań zmierzających do zwiększania spożycia pieczywa, a zbyt mało uwagi poświęcają doskonaleniu zarówno jakości produktów, jak i przedsiębiorczości.

Organizatorem spotkania były Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Międzynarodowe Targi Gdańskie SA, natomiast patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowa Unia Piekarstwa i Ciastkarstwa UIB.

Targowe biennale

Na 16. edycję Baltpieku musimy poczekać dwa lata, oczywiście w ramach ZINTEGROWANEGO PROJEKTU BRANŻOWEGO. Kolejny termin to 27-29 maja 2015 r. Zapraszamy!

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji