Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego zainaugurowała sezon 2012 styczniowym seminarium. Organizatorem spotkania była firma Eco Trade. Gliwicka firma nie pierwszy raz włączyła się w organizację szkoleń.
Eco Trade, polski producent dodatków technologicznych dla branży piekarniczej i cukierniczej, wspiera działalność MAMZ od początków jej powstania i wielokrotnie organizowała szkolenia dla młodzieży objętej opieką Akademii.
Styczniowe seminarium w Eco Trade podzielone zostało na dwie tury, podczas których 20-osobowa grupa uczniów w towarzystwie swych mistrzów praktycznej nauki zawodu i nauczycieli uczestniczyła w zajęciach poświęconych produkcji deserów i torcików inspirowanych karnawałowymi balami i bankietami. Mistrzem prowadzącym zajęcia był Daniel Waliszewski, który nie pierwszy już raz oczarował uczniów swą osobowością i cukierniczym talentem.
Szczególnie interesujące okazały się desery, których receptury są autorstwa Waliszewskiego. Cechują się one zarówno wyszukaną kompozycją smakową, jak i ciekawą formą i metodami dekoracji.
Warto podkreślić fakt, że uczestnikami seminarium byli głównie uczniowie klas pierwszych, stawiający dopiero kroki w swej zawodowej karierze i na co dzień nie mający jeszcze styczności z tak wyrafinowaną sztuką cukierniczą. Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom uczestników szkolenia, przeprowadzono również pokaz możliwości, jakie daje praca z czekoladą. Młodzież pod kierunkiem Waliszewskiego wykonywała ażurowe dekoracje, róże z czekolady plastycznej i próbowała swych sił w trudnej sztuce pisania i rysowania czekoladą. Zarówno poziom zaangażowania, jak i ujawniające się umiejętności uczniów zaskoczyły organizatorów, nauczycieli oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu obserwujących pracę swych podopiecznych.
Kwalifikacje zawodowe nabyte podczas tych szkoleń z pewnością już wkrótce zaowocują zarówno pasją i zamiłowaniem do zawodu, jak i dalszym rozwojem tych młodych fachowców, któremu z uwagą będziemy się przyglądać... Być może już wkrótce z grona adeptów MAMZ zaczną wyłaniać się młodzi mistrzowie cukierniczego i piekarskiego fachu.
źródło i zdjęcia: Eco Trade