Już w styczniu przyszłego roku we włoskim Rimini odbędzie się kolejna edycja Cukierniczych Mistrzostw Świata Juniorów (Junior Pastry World Championship). Polskę będzie reprezentować niezwykle utalentowany duet młodych cukierników – Weronika Stimma oraz Michał Palarczyk.
Podobne artykuły
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Mistrzynie ŚwiataWeronika ma 18 lat i pochodzi z Bydgoszczy, gdzie uczy się w Zasadniczej Szkole Zawodowej Spożywczej w zawodzie cukiernik. Na swoim koncie ma m.in. zwycięstwo w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2014 oraz wygraną w Konkursie Cukierniczym w Cechu Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy. Michał jest o rok starszy, uczy się w Technikum Gastronomicznym w Suchej Beskidzkiej. Wśród jego osiągnięć można wymienić trzecie (2013 r.) oraz drugie (2014 r.) miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Od połowy listopada br. pieczę nad trwającymi od kilku miesięcy przygotowaniami do Mistrzostw sprawuje utytułowany cukiernik Mariusz Buritta z bydgoskiej Cukierni Sowa. To właśnie on – z pomocą Pawła Małeckiego i Aleksandry Sowy z tej samej cukierni – szkoli podopiecznych w zakresie czekolady, pralin oraz lodów. Bogatą wiedzą dzielą się również Maciej Pięta z Cukierni Kachliccy (Grodzisk Wielkopolski) oraz Jacek Zięba z Akademii Mistrza, specjalizujący się odpowiednio w: eksponatach z karmelu oraz ciastkach francuskich i torcikach czekoladowych. Dodatkowym polskim akcentem na Junior Pastry World Championship będzie Michał Doroszkiewicz z firmy Zeelandia, który zasiądzie w jednym z foteli jurorów.
Wszystkie wyżej wymienione rodzaje cukierniczej sztuki Weronika i Michał będą musieli wykonać na styczniowych Cukierniczych Mistrzostwach Świata. Wierzymy w ich umiejętności i życzymy najwyższego miejsca na podium!