...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Idealny tandem – nowoczesne trendy i funkcjonalność

Każdy inwestor, otwierając nowy lokal – czy to piekarnię, cukiernię czy kawiarnię – chce, aby wygląd i wyposażenie sklepu były dopasowane do jego potrzeb i żeby zyski ze sprzedaży były jak najwięk­sze. To samo dotyczy lokali modernizowanych; tam przede wszystkim chcielibyśmy, polepszyć warunki funkcjo­nalne i estetyczne.

Jak zatem sprawić, aby aranżacja lokalu stała się przysłowiową wisien­ką na torcie, zachęcającą klientów do wstąpienia i skosz­towania naszych specjałów?

Podstawą sukcesu jest dokład­nie przemyślany i zaprojekto­wany układ funkcjonalny, któ­ry zostanie dostosowany do wymagań inwestora, warunków lokalowych oraz kosztów przeznaczonych na inwestycje. Rysując funkcję, jednocześnie powinni­śmy pomyśleć o koncepcji wystroju da­nego wnętrza, ponieważ funkcjonalność i estetyka są ze sobą ściśle powiązane. Chcąc uzyskać odpowiednie proporcje w pomieszczeniu, musimy pamiętać, że poprzez projekt funkcjonalny, wypo­sażenia strefy sprzedaży oraz rozkład pomieszczeń i pozostałych stref w lo­kalu narzucamy wymiary powierzchni pionowych i poziomych oraz przestrze­nie, które będą podstawą do aranżacji.

2 w 1 z pomysłem – nowoczesne okładziny ścienne ze szkła oraz oryginalne fronty ze starego pieca chlebowego PROJEKT: BEATA PARMA-CIEJKA

 

Charakter lokalu
Na początku musimy zastanowić się, jaką funkcję ma pełnić nasz lokal i czy będzie tylko strefą sprzedaży, czy może zostanie podzielony na kilka stref, np. dodatko­wej ekspozycji z samoobsługą, strefę kon­sumpcyjną czy wypoczynkowo-konsump­cyjną. Jak dużą część lokalu wydzielimy na sprzedaż? Trzeba dokładnie sprecy­zować ilość sprzedawanego asortymen­tu, aby dostosować odpowiednią liczbę regałów, rodzaj lad, witryn chłodniczych i mroźniczych. Pamiętajmy, że lepiej wy­dzielić część przestrzeni na magazynek i w ciągu dnia dokładać towar niż zapro­jektować za dużą liczbę regałów, które, wraz z upływem dnia, będą pustoszały.

Planując sprzedaż, zastanówmy się nad odpowiednim zapleczem, strefą dostaw oraz przestrzenią socjal­ną. Jeżeli planujemy strefę konsumpcyjną – czy jako wydzielo­ną część lokalu, czy jako osobne pomieszczenie – powinniśmy pamiętać o pomieszczeniu sanitarnym dla klientów. Coraz czę­ściej w piekarniach i cukierniach podajemy kawę, herbatę oraz własne wyroby do konsumpcji na miejscu, więc dobrze jest, planując układ lad i regałów, zorganizować odpowiednią prze­strzeń na regał barowy z odpowiednim wyposażeniem i miejscem na ekspres, a także zaprojektować osobną ladę barową, przez którą będziemy obsługiwać klientów ze strefy konsumpcyjnej.

Nowocześnie i... czysto
Przy wejściu do nowoczesnej piekarni, cukierni czy kawiarni po­winny nam się rzucać w oczy przede wszystkim ład i porządek, dobrze i przejrzyście wyeksponowany towar oraz prawidłowy rozkład stref, tak aby kupującym klientom nie przeszkadza­ła trwająca właśnie dostawa albo żeby drzwi do toalety nie otwierały się bezpośrednio na stoliki konsumpcyjne.
Wracając do tematu bezpośredniego wpływu funkcji na aran­żację wnętrza – warto jeszcze przy projektowaniu układu funkcjonalnego zastanowić się i zaznaczyć, czy projektujemy dekoracyjne ścianki działowe, przegrody, przepierzenia, a je­śli tak, to z jakich materiałów, czy pełne czy ażurowe. Należy dokładnie je zwymiarować, tak aby zobaczyć proporcje po­wstałych przestrzeni. Bardzo często są one dominującymi ele­mentami we wnętrzu i mają znaczny wpływ na odbiór całości.

Podobnie będzie z krzesłami, kanapami i stolikami w stre­fie konsumpcyjnej. Wybierając konkretne modele, warto już na etapie projektowania funkcji sprawdzić, czy podane wymiary wyposażenia zmieszczą się w planowanej ilości na powierzch­ni, jaką dysponujemy, i czy możemy stworzyć z nich wcześniej zamierzoną kompozycję. Takie projektowanie na wybranych modelach, szczególnie tych o niestandardowych wymiarach, uchroni nas przed błędami braku lub za dużej ilości wolnej przestrzeni i nieciekawego odbioru całości.

Do aranżacji wystroju wnętrza potrzebne są pewne założe­nia dotyczące kolorystyki, zastosowanych materiałów, stylu, kompozycji czy motywu przewodniego. Po części wynikają one z wymagań inwestora, ale w dużej mierze wytycza je sam pro­jektant, który biorąc pod uwagę typ lokalu, rodzaj klientów, otoczenie oraz budżet, zabiera się do tworzenia aranżacji. W dzisiejszych czasach nie istnieją ramy projektowe przypisane konkretnym typom lokali, a aranżacje zależą jedynie od wy­obraźni architekta i elastyczności inwestora. Wykorzystując dzisiejszą swobodę w projektowaniu, możemy tworzyć kom­pletnie niepowtarzalne stylizacje z pozoru podobnych do sie­bie tematycznie wnętrz.

Wybór lady i regału
Jednym z najbardziej istotnych elementów wyposażenia w pie­karni i cukierni jest zabudowa ladowo-regałowa. Nowe trendy można określić w trzech słowach: minimalizm, nowoczesne materiały i detal. Co za tym idzie – regały projektujemy bez ciężkich nadstawek górnych, słupków, kolumienek itp. Dominuje prosta forma, bez zbędnych upiększeń, najlepiej w jednolitych, stonowanych kolorach, tak aby stworzyć jak najlepsze tło dla pieczywa i ciast. Dobrym rozwiązaniem są półki podświetlane listwami LED o ciepłej barwie światła, które nie nagrzewają asortymentu i dobrze eksponują kolor sprzedawanego towa­ru. Zabudowa dolna regałów, najczęściej w postaci głębokich szuflad, otwartych półek lub zamykanych szafek, projektowa­na jest tak aby podziały szuflad i półek tworzyły równe linie bez odstających uchwytów. Nawet kosze na bułki czy bagietki można zaprojektować w nowoczesnej formie, korzystając np. ze sklejki, którą można dowolnie formować, i pleksi. Fartu­chy ochronne w ladach i regałach możemy wykonać ze stali nierdzewnej – na rynku dostępnych jest sporo dekorów blach nierdzewnych o ciekawym detalu – lub ze szkła – tu z kolei mamy spory wybór kolorów. Oba materiały łatwo utrzymać w czystości i dobrze znoszą one czas użytkowania.

Ciągi lad podawczych oraz witryn chłodniczych dobrze jest projektować tak, aby tworzyły jedność, szczególnie jeśli cho­dzi o dobór materiałów obudowy oraz kompozycję linii pozio­mych – należy unikać schodkowania. Obecnie modne są wi­tryny o przeszkleniach prostopadłościennych, często niższe niż „klasyczne, łukowe modele”; dzięki temu łatwiej przez nie obsługiwać klientów, a ponadto mamy wówczas lepszy widok na regały przyścienne. Łatwiej też jest do nich doprojektować przeszklone, także prostopadłościenne witryny ekspozycyjne niechłodnicze, np. na słodkie bułki i ciastka.

Prostota, detal i nietypowe materiały w nowoczesnej stylizacji (na zdjęciach: Bar mleczny Mleczarnia) FOT. PRACOWNIA WERNER, ALEKSANDRA PLECH

 

Diabeł tkwi... w szczegółach
Zamykając kompozycyjnie widok na lady i zabudowę regałową, warto pomyśleć nad detalem. To właśnie on najczęściej ma naj­większy wpływ na odbiór całości. Mogą to być np.: ciekawie zaprojektowany sufit z oryginalną formą opraw oświetleniowych, fikuśne menu, przeskalowane fototapety, futurystyczna lada podawcza lub kompozycje z liter. Albo na odwrót – coś bardzo prostego, ale z pomysłem; tak aby zwracało na siebie uwagę właśnie przez prostotę. Pomysły można mnożyć w nieskoń­czoność, ale ważnie jest, by było to coś charakterystycznego tylko dla naszego wnętrza i naszej aranżacji.
Producenci płyt meblowych, laminatów, fornirów prześcigają się w tworzeniu no­wych wzorów, faktur i dekorów, możemy również spotkać się z materiałami z tzw. odzysku, których z powodzeniem uży­wamy do wielu nowoczesnych realiza­cji.

„Na salony” wróciły: sklejka, płyty OSB, czarna stal oraz eleganckie drewno. Można wykorzystywać szkło typu Lacobel i jego bogatą kolorystykę jako ciekawe wykończenie ścian w postaci wielkofor­matowych okładzin ściennych lub jako detale, wstawki czy przesłony. Piekar­nia czy cukiernia, wykończone koloro­wym szkłem, z pewnością pozytywnie zaskoczą klientów, gdy zostaną umiejęt­nie zaaranżowane. Z kolei płyty OSB, sto­sowane głównie w budownictwie, coraz częściej pojawiają się w nowoczesnych stylizacjach, a odpowiednie dodatki ko­lorystyczne, graficzne czy materiałowe sprawią, że wnętrze nie będzie surowe, a raczej niepowtarzalne. Pamiętając jed­nak o funkcjonalności, należy zachować ostrożność, stosując je w miejscach na­rażonych na wilgoć, zalanie, tłuszcz czy bezpośredni kontakt z ludzką skórą.

Warto urozmaicić nowoczesne wnętrze nietypowymi okładzinami ściennymi, któ­re powstaną na specjalne zamówienie jako kompozycje drobiazgowo zaprojekto­wanych elementów i które same w sobie tworzą rzeźbę, a równocześnie stają się głównym, charakterystycznym motywem naszej aranżacji. Można stosować do tego celu elementy ze sklejki, drewna, stali, sznurów, pleksi czy corianu.

Mocne akcenty kolorystyczne oraz ciekawa forma jako niepowtarzalne detale dla Twojego wnętrza PROJEKT: BEATA PARMA-CIEJKA

 

Wisienka na torcie
Instalacje w postaci różnego rodzaju i kształtu regałów doskonale sprawdzą się również jako elementy dzielące przestrzeń. Jeżeli planujemy strefę konsumpcyjną, można zaprojektować same siedziska i sofy w taki sposób, aby oprócz funkcji siedze­nia spełniały funkcję dzielenia przestrzeni.

Zauważamy także powrót starych form w nowym wydaniu, np. lampy. Inspiracją stały się kształty lamp przemysłowych oraz tych z przemysłu stoczniowego czy wydo­bywczego, w różnych kolorach i wykoń­czeniach. To samo dotyczy krzeseł, foteli lub sprzętu AGD. Doskonale sprawdzają się jako mocne akcenty aranżacyjne i często stają się „wisienką na torcie” całego projek­tu. Modne są także elementy wyposażenia, które zostały wykonane ręcznie lub które mają na takie wyglądać. Tu często można znaleźć pomysł na „to coś” we wnętrzu, a cała reszta wokół jest tak zaprojektowa­na, aby tworzyć odpowiednie tło.

Panta rei...
Obecnie odchodzi się od myślenia, że pew­ne elementy wykończenia muszą być nie­zmienne, przewidywalne. Bardzo ważny jest element zaskoczenia, pomysł, nawet wy­móg, żeby wymyślić coś innego – to  działa na duży plus w każdej aranżacji i sprawia, że zostaje ona doceniona i zapamiętana.

Beata Parma-Ciejka

 

 

   
 

Beata Parma-Ciejka
MONOO Architecture, www.monoo.pl
Projektuję architekturę i wnętrza – zarówno prywatne, jak i użyteczności publicznej. Stawiam na piękno, funkcjonalność, estetyczne rozwiązania i dbałość o detale. Staram się, aby czas nie wpływał na istotę projektu. Atutem jest organizacja całego procesu – od koncepcji do realizacji.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji