...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bagietka na znaku pocztowym we Francji!

W maju 2024 roku Poczta Francuska wyemituje znaczek z bagietką jako grafiką. W ten sposób Francuzi chcą podkreślić wyjątkowość tego pieczywa i jego miejsce w kuchni i kulturze Francji.

Autorem rysunku bagietki na znaczku jest Stéphane Humbert-Basset. Szacuje się, że Francuzi zjadają 12 milionów bagietek dziennie (źródło: klik!) Ta podłużna bułka to ikona francuskiego stylu życia i celebracji posiłków, która już dawno przekroczyła granice Francji i stała się popularnym pieczywem w wielu krajach na świecie, zawsze kojarząc z francuskim, kulinarnym szykiem. W 2022 roku została wpisana przez UNESCO na listę światowego niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Szefowa UNESCO – Audrey Asoulay powiedziała wtedy, że „bagietka to codzienny rytuał, strukturalny element posiłku, synonim dzielenia się i zabawy”. „Ważne jest, aby te nawyki społeczne nadal istniały w przyszłości” – dodała. Dla prezydenta Francji Emanuela Macrona bagietka jest częścią tożsamości jego kraju. Bagietkę zaczęto wypiekać w XIX wieku ze względów praktycznych. Po prostu było zapotrzebowanie na pieczywo, które można zjeść bez krojenia go nożem. Znaczek pojawi się w sprzedaży 16 maja, we Francji jest to dzień wspomnienia św. Honoriusza, tamtejszego patrona piekarzy, młynarzy i cukierników. 

 

 

K.Sz. 


Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji