...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Największy obwarzanek w Polsce. I na świecie!

Sulisławice – wieś w gminie Wolbrom, w województwie małopolskim postanowiła upiec największego obwarzanka w Polsce i być może na świecie. Taki obwarzanek wyszedł z pieca 10 września 2022 roku.

Obwarzanek to kulinarny emblemat Krakowa. Ten przysmak z mąki, drożdży, czasem z tłuszczu, z dodatkiem wody, soli, cukru i posypki został w 2010 roku wpisany na listę Produktów Chronionych Unii Europejskiej. Ma nawet w Krakowie swoje muzeum. Żywe Muzeum Obwarzankabo tak brzmi jego pełna nazwa – to miejsce, gdzie można poznać jego historię, uczestniczyć w wypieku lub po protu tylko kupić obwarzanki. 

Pomysł Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy

Na pomysł upieczenia największego obwarzanka w kraju wpadło Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z Sulisławic kierowane przez Lidię Musiał, a małymi pomocnikami byli członkowie Dziecięcego Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy. Koło dziecięce to jedyne takie koło w naszym kraju, które zaszczepia w młodych ludziach ducha pracy społecznej na rzecz swojego regionu. Przewodnicząca Koła – Lidia Musiał, wcześniej mieszkająca w mieście, marzyła o życiu na wsi, ale spełniając  swoje marzenie nie zamierzała zwolnić tempa. Działając w Sulisławicach w Kole Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy, postanowiła promować nie tylko tę miejscowość i gminę Wolbrom, ale również całą Małopolskę. 

 


By być widocznym i tym samym skutecznym w promocji Koło postanowiło działać z rozmachem. Stąd pomysł na imponujących rozmiarów obwarzanka. – Do serca trafia się przez żołądek – powołuje się na stare przysłowie Lidia, wiedząc, że kuchnia to skuteczny i bardzo sympatyczny sposób na dobry PR – Kochamy naszą małą ojczyznę, jaką jest Małopolska – dodaje. Precyzuje, że ich ogromny obwarzanek przypomina ten z Krakowa, ale gmina Wolbrom miała własny obwarzanek, wypiekany od czasów sprzed I wojny światowej. Obwarzanek wolbromski był zdecydowanie większy od krakowskiego. O ile ten ostatni waży najwięcej 120 g, to obwarzanek z Wolbromia miał gramaturę aż 200 g. Spokojnie starczał na dwie osoby. Obwarzanek wolbromski wypieka się do dziś, ale ani jego nazwa ani receptura nie zostały zastrzeżone. Jest po prostu obwarzankiem.

Obwarzanek z 40 kilogramów mąki!

Obwarzanek – gigant został upieczony w „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Olkuszu. W przygotowaniu ciasta aktywnie uczestniczyli  członkowie Koła oraz dzieci z Koła Dziecięcego. Miał 6 metrów i 20 centymetrów obwodu. – Ciasto ważyło 55 kg, miało grubość 80 cm, średnicę 2 metry – mówi Joanna Kocjan, zastępca kierownika Działu Handlowo – Produkcyjnego PSS „Społem” – Upiekliśmy go bez użycia tłuszczu, z 40 kg mąki pszennej, z dodatkiem wody, drożdży, soli, cukru. Posypką był mak i sól gruboziarnista. Obwarzanek położyliśmy na specjalnej, dużej blasze o wielkości 2,5 metra na 2,5 metra. Zmieścił się w całości do pieca, gdzie piekł się około dwóch godzin – opowiada Joanna.

 



Degustacja

Degustacja obwarzanka miała miejsce podczas konkursu Bitwa Regionów 10 września 2022 roku. To konkurs organizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich przez m.in Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Obwarzanka pokrojono na kilkaset porcji i poczęstowano uczestników spotkania. Został wpisany do Rekordów Polski. Pomysł Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy został wsparty przez Małopolski Urząd Marszałkowski, gminę Wolbrom, a wypieczony przez „Społem” PSS w Olkuszu. To nie pierwszy taki wyczyn w tych okolicach. Już w 2013 roku upieczono olbrzymiego obwarzanka, ale jednak ustępował on wielkością tegorocznemu. Następne pomysły na promocję tych terenów to gwarki olkuskie. – Gwarek to ludzka postać, przypominająca trochę skrzata. Wiele jest takich figurek w Olkuszu. Chcielibyśmy, aby ta postać była także wypiekana. Słodka bułeczka w formie gwarka stanowiłaby atrakcję kulinarną zwłaszcza dla dzieci – mówi Lidia Musiał. – Pierwsze rozmowy z piekarnią PSS „Społem” mamy już za sobą – dodaje. 

 

Tekst: Katarzyna Szarek

Zdjęcia: Wieści Wolbromskie

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji