...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Lodziarskie inspiracje podczas Warsztatów Mistrzów 2015

Sezon lodowy rozpocznie się już za moment! Dla tych, którzy chcą być do niego po mistrzowsku przygotowani, firma Comprital zorganizowała Pokazy Mistrzów - Aleksandry Sowy, Filippo Novelliego oraz Pawła Petrykowskiego. Czym inspirowali gości i co wyczarowali z lodów? Zapraszamy do przeczytania relacji!

Cykl pokazów trwał 5 dni (9-13 marca) i zaczął się w Poznaniu. W dalszej kolejności, mistrzowie przemierzyli ponad 2500 kilometrów - poprzez Wrocław, Kraków, Ożarów Mazowiecki, by na drugim końcu Polski - Gdańsku - również pokazać finezyjne desery na słodko i nieco wytrawnie. Zainteresowanie było ogromne, bo w sumie pokazy obejrzało ponad 300 gości. Wśród nich byli znani cukiernicy, jak np. Tomasz Deker, ale także osoby związane raczej z gastronomią. To świadczy o prawdziwej wiośnie jaka nadchodzi nie tylko w przyrodzie, ale także w branży cukierniczej. Zwłaszcza deser staje się coraz bardziej docenianą formą.

Na warsztatach nie zabrakło znanych cukierników, jak Tomasz Deker, oraz osób z branży gastronomicznej.

 

Goście mogli nie tylko przyjrzeć się technikom pracy mistrzów, ale też degustować ich desery lodowe.

Uczestnicy warsztatów mogli również zapoznać się z ofertą firm sprzedających sprzęty do branży lodziarskiej


Z całą pewnością oglądających przyciągnęły również wielkie nazwiska branży. Zwycięzca mistrzostw Rimini 2012 oraz mistrz lodowego sushi, Filippo Novelli pokazał kilka potraw z wykorzystaniem lodów wytrawnych – gastronomicznych Giubileo Chef Experience Crema i Giubileo Chef Experience Sorbetto. Goście mogli zatem spróbować, min. tak zaskakujących smaków jak: lody łososiowe, gorgonzola, lody z parmezanu, granitę pomidorową z dodatkiem pomarańczy z lodami mozarella.

Mistrzowie deserów lodowych (od lewej): Paweł Petrykowski, Aleksandra Sowa oraz Filippo Novelli.


Paweł Petrykowski - tegoroczny laureat Polskich Mistrzostw Lodziarstwa - nawiązał do tematu, który pojawił się już podczas Expo Sweet, czyli jabłka. Wykorzystując produkty z Giubileo Experience, przygotował deser w pucharku, na który składał się spód z nadzienia jabłkowego oraz ciasteczek cynamonowych oraz 3 smaki lodów z jabłkiem: czekoladowych, szarlotkowych z trawą żubrową i waniliowych z palonym masłem.

Pomidory i mozarella - to klasyczne włoskie połączenie zainspirowało Aleksandrę Sowę do stworzenia nietypowego lodowego deseru.

Jadalne kwiaty to coraz częstszy element dekoracji deserów.

Shake w wykonaniu Aleksandry Sowy.

Elegancki deser jabłkowy, którym Paweł Petrykowski zdobył uznanie jury i wygrał tegoroczne Mistrzostwa Lodziarskie.

Deser gastronomiczny zaskakuje nie tylko wyszukanymi smakami lodów wytrawnych, ale też oczarowuje sposobem podania.


Nie mogło zabraknąć również coraz modniejszych lodów wegańskich. Tymi zajęła się Aleksandra Sowa (brązowa medalistka z 2014 roku, jurorka wielu konkursów cukierniczych) - przygotowała z ich udziałem deser, który urozmaiciła również popularnymi obecnie chrupiącymi dodatkami w postaci ciasteczek (także wegańskich!) oraz musem truskawkowym z sorbetem truskawkowym Giubileo Experience. Całość została polany pianką z jogurtu i szampana oraz shakem z mango z mlekiem kokosowym, z dodatkiem "szronu" z marakui.



Organizatorem całego przedsięwzięcia była firma COMPRITAL, wsparcia udzieliły także firmy: BWA (urządzenia i maszyny do lodziarni i gastronomi), Galago (opakowania), Gelmatic (automaty do lodów soft) i Fusion Gusto (egzotyczne owoce i warzywa).

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji