Sezon lodowy rozpocznie się już za moment! Dla tych, którzy chcą być do niego po mistrzowsku przygotowani, firma Comprital zorganizowała Pokazy Mistrzów - Aleksandry Sowy, Filippo Novelliego oraz Pawła Petrykowskiego. Czym inspirowali gości i co wyczarowali z lodów? Zapraszamy do przeczytania relacji!
Podobne artykuły
Prostota jest szczytem wyrafinowania....Poznaj Warsztat Mistrzów: Sztuka i jakość w lodach rzemieślniczychPoznaj Warsztat MistrzówCykl pokazów trwał 5 dni (9-13 marca) i zaczął się w Poznaniu. W dalszej kolejności, mistrzowie przemierzyli ponad 2500 kilometrów - poprzez Wrocław, Kraków, Ożarów Mazowiecki, by na drugim końcu Polski - Gdańsku - również pokazać finezyjne desery na słodko i nieco wytrawnie. Zainteresowanie było ogromne, bo w sumie pokazy obejrzało ponad 300 gości. Wśród nich byli znani cukiernicy, jak np. Tomasz Deker, ale także osoby związane raczej z gastronomią. To świadczy o prawdziwej wiośnie jaka nadchodzi nie tylko w przyrodzie, ale także w branży cukierniczej. Zwłaszcza deser staje się coraz bardziej docenianą formą.
Z całą pewnością oglądających przyciągnęły również wielkie nazwiska branży. Zwycięzca mistrzostw Rimini 2012 oraz mistrz lodowego sushi, Filippo Novelli pokazał kilka potraw z wykorzystaniem lodów wytrawnych – gastronomicznych Giubileo Chef Experience Crema i Giubileo Chef Experience Sorbetto. Goście mogli zatem spróbować, min. tak zaskakujących smaków jak: lody łososiowe, gorgonzola, lody z parmezanu, granitę pomidorową z dodatkiem pomarańczy z lodami mozarella.
Paweł Petrykowski - tegoroczny laureat Polskich Mistrzostw Lodziarstwa - nawiązał do tematu, który pojawił się już podczas Expo Sweet, czyli jabłka. Wykorzystując produkty z Giubileo Experience, przygotował deser w pucharku, na który składał się spód z nadzienia jabłkowego oraz ciasteczek cynamonowych oraz 3 smaki lodów z jabłkiem: czekoladowych, szarlotkowych z trawą żubrową i waniliowych z palonym masłem.
Nie mogło zabraknąć również coraz modniejszych lodów wegańskich. Tymi zajęła się Aleksandra Sowa (brązowa medalistka z 2014 roku, jurorka wielu konkursów cukierniczych) - przygotowała z ich udziałem deser, który urozmaiciła również popularnymi obecnie chrupiącymi dodatkami w postaci ciasteczek (także wegańskich!) oraz musem truskawkowym z sorbetem truskawkowym Giubileo Experience. Całość została polany pianką z jogurtu i szampana oraz shakem z mango z mlekiem kokosowym, z dodatkiem "szronu" z marakui.
Organizatorem całego przedsięwzięcia była firma COMPRITAL, wsparcia udzieliły także firmy: BWA (urządzenia i maszyny do lodziarni i gastronomi), Galago (opakowania), Gelmatic (automaty do lodów soft) i Fusion Gusto (egzotyczne owoce i warzywa).