Po raz drugi podczas uroczystej gali minister pracy i polityki społecznej wręczył nagrody 19 firmom w konkursie "Kreatorzy miejsc pracy". Wśród laureatów znalazły się trzy firmy z branży spożywczej, w tym tylko jedna piekarnia-cukiernia. Jakie kryteria musiała spełnić, by znaleźć się na podium?
Podobne artykuły
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Mistrzynie ŚwiataCieszę się, że II edycja konkursu cieszyła się tak dużym zainteresowaniem. Zdobywca tytułu „Kreatora miejsc pracy“, to firma dbająca o pracowników i ich rozwój, ale także o najlepsze warunki pracy – powiedział podczas gali Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej.
Do drugiej edycji prestiżowego konkursu zgłosiło się aż 250 firm. Kapituła konkursowa składająca się z przedstawicieli związków zawodowych i organizacji pracodawców miała wybrać firmy w pięciu kategoriach:
- mikro i małe przedsiębiorstwa
- średnie przedsiębiorstwa przemysłowo-produkcyjne
- średnie przedsiębiorstwa handlowo-usługowe
- duże przedsiębiorstwa przemysłowo-produkcyjne
- duże przedsiębiorstwa handlowo-usługowe
Podczas, gdy kryterium w większości konkursów dla firm jest wysokość obrotów, jakość produktów lub innowacje technologiczne, tu liczy się podstawa - czyli pracownik. Inwestycja w niego to najlepsza inwestycja w rozwój firmy - takie hasło przyświeca organizatorom.
Tu głównym kryterium oceny był wzrost zatrudnienia w firmie. Punkty dodatkowe naliczane były, jeśli firma przyjęła do siebie osoby do 30. roku życia, z grupy 50+ oraz osoby niepełnosprawne. Oceniana była także rzetelność pracodawców - m.in. to, czy zatrudniają pracowników na umowach o pracę.
Doceniamy liczbę miejsc pracy, ale też ich jakość. W konkursie liczy się udział pracowników w szkoleniach czy dodatkowy system wynagradzania – dodał minister Kosiniak-Kamysz i optymistycznie dodaje. - Sytuacja na rynku pracy jest coraz lepsza. Pracuje już 16 mln Polaków. To najlepszy wynik od 1989 roku. Sukces ten zawdzięczamy przede wszystkim pracodawcom tworzącym nowe miejsca pracy.
Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski zajęła III miejsce w kategorii średnie przedsiębiorstwa przemysłowo-produkcyjne. To jedyna firma z branży cukierniczo-piekarskiej, która została odznaczona honorowym logo. Może je nosić przez cały kolejny rok, aż do rozstrzygnięcia kolejnej edycji.
Przedsiębiorstwo Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski rozpoczęło swoją działalność 20 października 1987 roku, z każdym kolejnym rokiem poszerzając swoją działalność. Obecnie zajmuje się produkcją pieczywa, wyrobów cukierniczych i lodów. Aktualnie przedsiębiorstwo obsługuje 180 regionalnych odbiorców, posiada także 25 sklepów firmowych. Firma zatrudnia 135 osób, z czego wszyscy zatrudnieni są na umowie o pracę. W ubiegłym roku zatrudniła 4 osoby niepełnosprawne i 14 osób poniżej 30. roku życia. W 2014 roku utworzono 14 nowych stanowisk miejsc pracy.
Sukces wewnętrzny firmy przekłada się również na ten zewnętrzny - firma cieszy się również dużym uznaniem konsumentów, którzy cenią oryginalność i wysoką jakość produktów.
Więcej informacji o Piekarni Cukierni Marek Szabelski: KLIK!
Źródło: Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej