W sobotę 19 maja w Wielkiej Brytanii miało miejsce wielkie wydarzenie: ślub księcia Harry'ego z Meghan Markle. Za przygotowanie prawdziwie królewskiego tortu była odpowiedzialna Amerykanka o polskich korzeniach, właścicielka londyńskiej piekarnio-cukierni Violet Cakes – Claire Ptak.
Podobne artykuły
Dekorowanie z masą cukrową, kremem maślanym i adrenalinąListopadowy Mistrz BranżyArtystyczna uczta. Podsumowanie konkursu Wystawa Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet 2020Tort został przygotowany na 600 osób, pracowała nad nim Claire Ptak na czele kilkuosobowego zespołu. Do wykonania warstwowego, trzyczęściowego tortu cytrynowego z dzikim bzem zużyto 200 włoskich cytryn Amalfi, 500 jajek, 20 kg masła, 20 kg cukru i 10 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu (pochodzącego podobno z rezydencji królewskiej w Sadringham). Biszkopt został nasączony syropem z dzikiego bzu, nadzienie wykonano z lemon curd i kremu maślanego. Tort był prosty i skromny w swojej formie, udekorowany kremem i żywymi kwiatami (m.in. peoniami). Ustawiono go na złotych królewskich paterach.
Claire Ptak jest znana z używania wyłącznie naturalnych, sezonowych, organicznych składników, bez barwników i sztucznych dodatków. Swoją piekarnio-cukiernię Violet Cakes prowadzi od 2010 r. w Londynie. Obok wypieków i tworzenia nowych receptur pisze książki kulinarne (na swoim koncie ma już 4 tytuły), publikuje m.in. w The Guardian, Vouge, a także zajmuje się stylizacją potraw do zdjęć. Uwagę polskich mediów zwrócił również fakt, że Amerykanka jest wnuczką polskich imigrantów, która zamiłowanie do pieczenia zawdzięcza mamie i babci (od strony ojca), jak czytamy w beszamel.se.pl.
Ewa Siuda-Szymanowska