- Od 29 listopada 2012 r. formalnie działa Fundacja na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa z siedzibą w Radomiu - poinformował redakcję "Mistrza Branży" Jarosław Gajda, przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa.
Działalnością nowo powołanej Fundacji kieruje Zarząd, w którym funkcję prezesa pełni Jarosław Gajda, a wiceprezesa – Zbigniew Prokopowicz. Kontrolę nad działaniami Zarządu ma Rada Nadzorcza, w skład której wchodzą: dr Krzysztof Cywiński, Urszula Miśkiewicz i Angelika Jędryka Pihut. W ramach Fundacji będzie działać też społeczna Rada Programowa.
‒ Jest to pierwsza taka inicjatywa w branży, która umożliwi pozyskiwanie środków finansowych na własne działania promujące. Z działalnością statutową wiąże się również promocja spożycia pieczywa jako produktu niezbędnego w zrównoważonej diecie człowieka ‒ poinformował Jarosław Gajda, przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa oraz inicjator powołania Fundacji. Jak podkreśla, nowo powołana organizacja jest otwarta zarówno dla piekarzy i cukierników, osób prywatnych, jak i firm wspierających branżę piekarsko-cukierniczą.
Jeżeli Fundacja na Rzecz Wspierania i Promocji Piekarstwa i Cukiernictwa potwierdzi działalność zgodnie ze statutem, będzie ona mogła ubiegać się o zmianę statusu na organizację pożytku publicznego. To z kolei otworzy jej możliwość otrzymywania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych.
Nowa Fundacja widnieje w KRS pod numerem 0000441641