...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Ambasadorka Holandii w start-upie Rebread

Daphne Bergsma, ambasadorka Królestwa Niderlandów, przyjechała do Krakowa i odwiedziła tamtejszy start-up Rebread, gdzie spotkała się z jego właścicielami.

Krakowski Start – up Rebread od blisko dwóch lat stara się przeciwdziałać marnotrawieniu chleba i dokłada wszelkich starań, by czerstwe, niesprzedane pieczywo przerabiać na inne produkty. Firma zawsze dzieli się swoimi pomysłami i osiągnięciami z szerszym audytorium, zachęcając producentów i konsumentów do odpowiedzialnego, ekologicznego stylu życia. Wśród pozyskiwanych z chleba produktów był nagradzany alkohol okowita, sprzedawany pod marką „Krast”, kwasy chlebowe, kosmetyki np. peelingi czy nawet bio filamet do druku 3D. 

 


Thinking circular w ambasadzie w Warszawie

Z działaniami firmy Rebread ambasadorka Holandii zetknęła się po raz pierwszy podczas spotkania w Warszawie, w siedzibie ambasady w ubiegłym roku.  Konferencja zatytułowana była "Thinking circular" i została  poświęcona odpowiedzialnemu gospodarowaniu surowcami. W marcu 2023 roku pani Daphne Bergsma odwiedziła w ramach swojej pracy Kraków i znalazła także czas, by osobiście   przybyć do Rebread i na własne oczy zobaczyć działania firmy. To tutaj – jak podkreślają pracownicy –  ekipa startupu kruszy, suszy, praży, moczy, filtruje i bada chlebowy surowiec. - Obecnie intensywnie pracujemy nad łączeniem chlebowego surowca ze spożywczymi grzybami koij, co pozwala wytwarzać pyszną, wysokobiałkową żywność bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego -  tłumaczy Ewa Jarosz, główna project manager Rebread.

 

 

Kwas, breadbuchy, koji powder i … ślad węglowy

Goście z Holandii degustowali chlebowe produkty: prawdziwy kwas chlebowy i breadbuchy, orzeźwiający napój, bogaty w składniki odżywcze i proteiny. Przyglądali się procesowi tworzenia koji powder, przyprawy o smaku umami, którą Rebread otrzymuje z czerstwego chleba i spożywczych pleśni koji, tych samych, których używa się do produkcji sake czy sosów sojowych. Rebread stara się także myśleć w swoich działaniach o śladzie węglowym, który powstaje jeśli czerstwe pieczywo byłoby poddawane dalekim transportom i potem ponownie wracało jako produkt, dlatego współwłaścicielka star-upu Katarzyna Młynarczyk podkreśla, że chcą uczyć i szkolić ludzi, by sami przerabiali pieczywo bez potrzeby wysyłania go w dalekie miejsca, do specjalnych firm - Pracujemy nad rozwiązaniami, które można byłoby wykorzystać w każdym miejscu na świecie. Transportowanie suchego pieczywa z jednego końca świata na drugi, by zaraz wrócił w przerobionej postaci, generowałoby zbyt wysoki ślad węglowy, a tego chcemy uniknąć. Dlatego, zamiast masowej produkcji, postanowiliśmy dzielić się z partnerami wiedzą, by sami mogli przerabiać chleb, bazując na swoich lokalnych źródłach i wspierając w ten sposób lokalną gospodarkę obiegu zamkniętego”   - mówi. 

 


Działania firmy możemy śledzić na ich stronie internetowej: https://www.rebread.com/

Katarzyna Szarek


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji