...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Apfelstrudel - smak lodów 2023

Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej: uwielbianego strudla jabłkowego.

Receptura roku! - jabłka, rum, cynamon i rodzynki sułtańskie 

 


Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga lodożerców skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej - strudla jabłkowego. Z okazji święta zachęca się wszystkich producentów lodów do użycia receptury na wybrane lody oraz interpretowania jej na swój własny sposób. Ta oryginalna składa się z śmietankowej bazy z miąższem jabłkowym i odrobiną rumu, olejku cytrynowego oraz cynamonu. Jest też dodatek porzeczek, najlepiej ciemnych i – co niemniej ważne – bułki tartej! Apfelstrudel to dość starożytna receptura: początki tego deseru – dosłownie „jabłkowego wiru” – prawdopodobnie sięgają Arabii, zanim został przyjęty w Egipcie, Palestynie, Syrii i Turcji. Uważa się, że jest to odmiana starożytnej tureckiej słodkości zwanego baclavą: wydaje się, że to sułtan Sulejman Wspaniały, po podbiciu Węgier w 1526 r., sprowadził ten przepis dalej do Europy Środkowej. Następnie Austriacy zajęli Budapeszt, anektując Węgry, a wraz z tym przepis przeniósł się do Wiednia, gdzie stał się bardzo modny w arystokratycznych salonach, zanim przepis został ostatecznie opublikowany w 1827 roku w słynnej Wielkiej Wiedeńskiej Księdze Kucharskiej Anny Dorn pod nazwą Apfelstrudel. Istnieje kilka różnych lokalnych przepisów na Apfelstrudel, opartych w szczególności na naturalnych składnikach występujących w każdym regionie, od Austrii i Węgier po Trentino-Alto Adige, Veneto i Friuli-Wenecja Julijska, z których każdy produkuje własną wersję.

źródło >>> KLIK!


 

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji