Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej: uwielbianego strudla jabłkowego.
Receptura roku! - jabłka, rum, cynamon i rodzynki sułtańskie
Podczas 11. Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych uwaga lodożerców skupi się na Austrii ze Smakiem Roku, który jest hołdem dla typowego deseru z jej tradycji kulinarnej - strudla jabłkowego. Z okazji święta zachęca się wszystkich producentów lodów do użycia receptury na wybrane lody oraz interpretowania jej na swój własny sposób. Ta oryginalna składa się z śmietankowej bazy z miąższem jabłkowym i odrobiną rumu, olejku cytrynowego oraz cynamonu. Jest też dodatek porzeczek, najlepiej ciemnych i – co niemniej ważne – bułki tartej! Apfelstrudel to dość starożytna receptura: początki tego deseru – dosłownie „jabłkowego wiru” – prawdopodobnie sięgają Arabii, zanim został przyjęty w Egipcie, Palestynie, Syrii i Turcji. Uważa się, że jest to odmiana starożytnej tureckiej słodkości zwanego baclavą: wydaje się, że to sułtan Sulejman Wspaniały, po podbiciu Węgier w 1526 r., sprowadził ten przepis dalej do Europy Środkowej. Następnie Austriacy zajęli Budapeszt, anektując Węgry, a wraz z tym przepis przeniósł się do Wiednia, gdzie stał się bardzo modny w arystokratycznych salonach, zanim przepis został ostatecznie opublikowany w 1827 roku w słynnej Wielkiej Wiedeńskiej Księdze Kucharskiej Anny Dorn pod nazwą Apfelstrudel. Istnieje kilka różnych lokalnych przepisów na Apfelstrudel, opartych w szczególności na naturalnych składnikach występujących w każdym regionie, od Austrii i Węgier po Trentino-Alto Adige, Veneto i Friuli-Wenecja Julijska, z których każdy produkuje własną wersję.
źródło >>> KLIK!