Baking the Future to międzynarodowy projekt grupy Europastry. Do udziału w nim zostały wybrane 4 startupy, który mają zmienić sektor piekarniczy.
Projekt promujący innowacje w piekarstwie został zainicjowany przez Europastry, globalną markę działającą w sektorze pieczywa mrożonego, z siedzibą w Barcelonie. Zgłoszenia do udziału w projekcie napłynęły z 11 krajów. Wśród kryteriów znalazły się m.in. rozwiązywanie problemów zrównoważonego rozwoju, zdrowia, poprawa doświadczeń klientów, rozwój technologii, z naczelną zasadą poprawy produkcji bez utraty jakości. Finalnie do Baking the Future zaproszono 4 startupy:
-
DouxMatok (Izrael) - pracujący nad rozwiązaniami w zakresie redukcji cukru
-
Ajinomatrix (Belgia) - digitalizujący pomiary węchu i smaku za pomocą AI (sztucznej inteligencji), ułatwiający pozyskiwanie danych w tej dziedzinie
-
AgroSingularity (Hiszpania) - pracujący m.in. nad zrównoważonymi włóknami pochodzenia roślinnego mającymi przedłużać przydatność do spożycia pieczywa
-
Sacha Inchi (Kolumbia) - opracowujący innowacyjne, bioróżnorodne uprawy mające zaspokoić rynek superfoods.
Wymienione firmy wezmą udział w sześciomiesięcznym projekcie, podczas którego będą pracować nad własnymi rozwiązaniami, uzyskają profesjonalne doradztwo, skorzystają z zasobów Europastry (m.in. przestrzeni roboczej, ekspertów, sesji mentoringowych, działu badań i rozwoju). Projekt ma służyć opracowaniu, przetestowaniu i wprowadzeniu na rynek rozwiązań tych startupów, by sprawdzić ich rentowność. Na koniec projektu firmy zaprezentują swoje rozwiązania sieci prywatnych inwestorów.
źródło >>> KLIK!
Więcej informacji >>> Bakingfuture.com
ESS