...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bez bagietek i słodkich bułeczek

Powrót do bardzo tradycyjnej piekarni, gdzie piekarz wszystko wykonuje sam, sprzedając dodatkowo zdrowe pieczywo – taki pomysł postanowił zrealizować właściciel małego sklepu z pieczywem „Pain Georges” w jednym z francuskich miasteczek.

Wydawać by się mogło, że piekarnia, zwłaszcza we Francji, nie istnieje bez bagietek i viennoiserie. A jednak jeden z francuskich piekarzy - Jérémy Thomas z Vesoul (miasteczko w regionie Burgundia – Franche – Comté), właściciel piekarni „Pain Georges”, postanowił zrezygnować celowo z tego asortymentu i ograniczył się tylko do sprzedaży chleba, brioszek i focacci. Do wypieku chleba i prostych słodkości typu chałka wykorzystuje produkty z upraw bio, gdzie nie stosuje się środków chemicznych. Jérémy Thomas przywiązuje również dużą wagę do ochrony środowiska. Jego ambicją jest także wypiekanie pieczywa wyłącznie dobrej jakości, które będzie korzystne dla organizmu. Nie piecze np. pieczywa z białej mąki, którą uznaje za mało wartościową odżywczo. Jak każdy szanujący się piekarz rzemieślniczy Thomas pracuje wyłącznie na naturalnym zakwasie, z maką z pełnego przemiału, którą kupuje m.in. z młyna  Moulin de Cologne en Côte d’Or. Jajka i masło nabywa u dostawców, oddalonych o około 10 km od siebie, by wiedzieć od kogo i jakiej jakości towar otrzyma. Swoje produkty, zanim trafią do pieca,  Jérémy Thomas poddaje 24 godzinnej fermentacji. To ona nadaje głębokiego smaku i zapewnia niski indeks glikemiczny wypiekom. 

 


Pod prąd, ale z sukcesem!

Pieczywo w piekarni Jérémy Thomas cieszy się dużą popularnością. – Odkąd otworzyłem piekarnię, wieczorem wszystkie półki są zawsze puste – mówi właściciel – Brak bagietek i viennoiserie w sprzedaży to pójście pod prąd. Sam miałem wiele obaw przed otwarciem. Ale widzę, że ludziom to odpowiada, zwłaszcza, że otrzymują świetne wypieki – dodaje. Klienci nie są jednak całkowicie pozbawieni słodkości. Mogą kupić brioszki klasyczne oraz z kawałkami czekolady. Dodatkowo w niedzielę można kupić bioszki wegańskie, pieczone z wykorzystaniem oliwy z oliwek, słodzone nierafinowanym cukrem trzcinowym tzw. rapadurą. Jako słona przekąska króluje u Jérémy’ego foccacia, występująca w wersjach z różnymi dodatkami, np. rozmarynem, fleur de sel (to jedna z odmian soli morskiej, nadająca wyrafinowany smak potrawom), curry, pestkami dyni i z  lokalnym przysmakiem: serem munster (ser podpuszczkowy).

 


Tylko papier!

Właściciel „Pain Georges” zachęca klientów, by pakowali zakupy w papier. W przyszłości piekarz zamierza nagradzać niewielką zniżką za ponowne przyjście z papierową, firmową torbą. Jérémy Thomas zdecydował, że nie tylko sam będzie wszystko wypiekał, ale także sam będzie stał za ladą, bo kto jako nie on może najlepiej opowiadać o tym, co oferuje? Nawet jeśli kiedyś zatrudni kogoś innego, to również będzie to piekarz – sprzedawca – zapewnia.  By organizacyjnie sprostać prodykcyjnym wymaganiom, godziny otwarcia piekarni są dość nietypowe: od 16 do 19:15 każdego dnia, z wyjątkiem czwartku i sobotnich poranków, gdzie pieczywo można kupić od 8 rano do 12:30. Poza tym piekarz dostarcza pieczywo do dwóch restauracji.

 


Pain Georges, 39 rue Georges Genoux, tel. 03 84 78 77 71

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji