...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Chleb i wino w Grenoble

Były dziennikarz i były redaktor naczelny znanego francuskiego, sportowego tytułu „L’Équipe Magazine” - Jean Issartel otworzył w Grenoble piekarnię i winiarnię.

Nowy koncept piekarniczy pojawił się w bogatej ofercie francuskiej gastronomii: piekarnia i sklep z winem w jednym miejscu. Jean Issartel – założyciel piekarni, pracował 25 lat jako dziennikarz, reporter, naczelny sportowego magazynu, więc nie powinna dziwić lokalizacja wybrana dla jego  gastronomicznego pomysłu. Grenoble to zimowa stolica Francji, kiedyś organizator zimowych igrzysk w 1968 roku, miejsce, które gromadzi wielbicieli narciarstwa. Piekarnia „Le Pain et Le Vin” działa od września 2022 roku. Jako osoba pracująca kiedyś z tekstem i dbająca, by gra słów przyciagnęła uwagę odbiorcy, Jean Issartel postawił na nazwę, która nawiązuje do słów Biblii: chleb i wino. Na drzwiach piekarni pojawił się jeszcze dodatkowy napis: „Le pain et le vin et deux ou trois choses qui vont bien avec”, czyli „chleb i wino i dwie, trzy rzeczy, które będą do tego pasować”. Już sama nazwa zachęca, by wstąpić tam, choćby z ciekawości. 

 

zdjęcie: boulangerie-bakery.com

Chleb na zakwasie i dobry alkohol

Chleb na zakwasie to jest wypiek, kórym Issartel interesuje się najbardziej. Zanim otworzył swój koncept, wiedzę na temat piekarnictwa zdobywał w l’École internationale de boulangerie dans les Alpes- de - Haute-Provence. - Zawsze lubiłem gotować i przyjmować gości, a chleb na zakwasie to produkt, który mnie fascynuje, ponieważ mając trzy składniki: mąkę, wodę i sól, możemy być kreatywni i stworzyć bardzo złożone produkty – mówi Jean Issartel. W sklepie oprócz chleba i wina, można kupić cydr, piwo, a także wędliny i sery. Celem dziennikarza było stworzenie miejsca, gdzie klient może kupić wszystko to, co jest potrzebne, by skomponować wykwintną przekąskę.  Do każdego wypieku jest w stanie dobrać odpowieni alkohol. Wystrój pomieszczenia nawiązuje do sportowej pasji właściciela, bowiem na ścianch są podarowanemu mu stroje sportowców. 


Le Pain et le Vin

26 Boulevard Maréchal Foch, 38000 Grenoble, Francja

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji