...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Coś więcej niż pączek

Pączek inspirowany twórczością artysty, Jacksona Pollocka? Takie propozycje serwuje szefowa cukierni w Śląskiej Prohibicji. Deser ma swoją cenę, ale nie brakuje chętnych do uczczenia nim tegorocznego Tłustego Czwartku.

Śląska Prohibicja to szczególne miejsce na gastronomicznej mapie Śląska. To restauracja z stylowymi wnętrzami i muzyką na żywo umiejscowiona w kultowej dzielnicy Katowic, Nikiszowcu. W menu, w którym tradycja traktowana jest z nowoczesnym sznytem, ważnymi pozycjami są desery, za które odpowiada Martyna Widera. Dlatego w Śląskiej Prohibicji słodkości to coś więcej, niż po prostu smaczne ciastko. W tym roku Tłusty Czwartek stał się pretekstem do zaprezentowania pączka w niecodziennej odsłonie. - Każdego roku staram się sobie podnosić poprzeczkę, zaskakiwać klientów ofertą i pomysłami. Już w zeszłym roku nasze podejście do pączków było kreatywne, teraz nie mogło być inaczej. Staram się zawsze zrównoważyć ofertę. Zaproponować coś eleganckiego, ale również coś szalonego. Zwykle to właśnie te szalone propozycje cieszą się największym uznaniem i zainteresowaniem. 

Tak właśnie narodziły się trzy tłustoczwartkowe propozycje: 

  1. Dama - w środku likier kawowo-kajmakowy i czarna porzeczka. Glacage czekoladowy, krem jaśminowy, makaronik.


  1. Pollock - w środku krem marakuja. Zanurzony w ganache z białej czekolady. Ozdobiony kolorowymi bezikam.


  1. Manifik - w środku konfitura wiśniowo-różana. Mus z czekolady deserowej, prażone orzechy, wisienka wypełniona musem chałwowy.


Po opublikowaniu oferty, największe emocje wzbudził pączek Pollock, inspirowany twórczością Jacksona Pollocka - amerykańskiego malarza, który utorował drogę współczesnemu malarstwu ekspresyjnemu i abstrakcyjnemu. - Jestem ogromną fanką abstrakcjonizmu w sztuce. Łamanie konwencji i brak schematycznego myślenia jest bardzo bliskie mojej wizji artystycznej - a uważam, że cukiernictwo również jest rodzajem sztuki, w której wyrażam siebie - dodaje Martyna Widera. 

Nad artystyczną wizją szefowej cukierni pracuje cały team, a pączki można było wyłącznie zamówić z wyprzedzeniem i odbiorem w Tłusty Czwartek . - Starałam się tak zaprojektować nasze pączki, żeby dużą część pracy można było wykonać wcześniej. Co oczywiście nie zmienia faktu, że do samego wykańczania przychodzi rano w Tłusty Czwartek połowa pracowników Śląskiej Prohibicji, żeby wszystko poszło szybko i sprawnie - wyjaśnia. Jak zdradza szefowa cukierni, najbardziej wymagającym technicznie pączkiem jest Dama, ponieważ trzeba do niej wykonać idealne makaroniki, pierścienie z temperowanej czekolady oraz błyszczący glaze. Natomiast - jak podkreśla cukierniczka - najwięcej pracy jest przy kolorowych bezikach do Pollocka, których ekipa musi wykonać aż 4600 sztuk!  Receptura używana do usmażenia samych pączków pochodzi z książki kucharskiej z początku XX w. Zawiera ogromną ilość żółtek, masła, a pączki zgodnie z tradycją, której hołduje Martyna Widera, smażone są na smalcu. Z racji ograniczeń technicznych - Śląska Prohibicja to przede wszystkim restauracja, nie cukiernia - ilość możliwych do zamówienia pączków była ograniczona. Mimo ceny (23-26 zł), pączki znalazły chętnych, a zakładana ilość została wyprzedana. - Osobiście, nie zgadzam się z tym, że cena jest wysoka. Nie sprzedajemy zwykłego pączka, tylko kompleksowy deser, którego sercem jest pączek. I w tych kategoriach należy go oceniać i wyceniać - wyjaśnia autorka słodkich dzieł.

NAI


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji