...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Croissobwarzanek z Krakowa

W Krakowie pojawiła się piekarnicza nowinka, która świetnie wpisuje się w światowy trend łączenia popularnych wypieków, nadając i mswojsko brzmiące, a zarazem oryginalne nazwy. Tak powstał croissobwarzanek – czy będzie hitem tej jesieni?

Od jakiegoś czasu dużą popularnością cieszą się nowe odsłony znanych wypieków. Kilka lat temu do witryny cukierniczej trafił cruffin, czyli muffin z ciasta francuskiego. Sprzedawany był jako klasyczny wypiek bez nadzienia albo z kremami smakowymi. Całkiem niedawno do restauracyjnego menu wprowadzono crogera – burgera z ciasta francuskiego podawanego z dodatkami mięsnymi i warzywami. Autorami wspomnianych wypieków byli Amerykanie i Francuzi. Teraz Polacy mogą cieszyć się wariacją cukierniczą na temat obwarzanka krakowskiego. Cukierniczka z Krakowa – Agnieszka Piekarczyk stworzyła tzw. hybrydę cukierniczą: croissobwarzanka, połączenie croissanta (rodzaj ciasta) z obwarzankiem (kształt i posypka). Do obwarzanków ma duży sentyment. W dzieciństwie dziadek kupował jej zawsze jednego podczas spaceru na Plantach. Ciasto francuskie uważa za bardzo uniwersalne.

 

 

– Jest chrupiące z zewnątrz, maślane w smaku. Przypadnie wielu osobom do gustu. Stanowi dobrą bazę do różnych połączeń, chociaż ja najbardziej lubię klasycznego croissanta – mówi Agnieszka. Croissobwarzanek nie podlega procesowi obwarzania, czyli zanurzenia na kilka sekund w gorącej wodzie. To różni go od tradycyjnego obwarzanka. Dlatego ma swoją odrębną nazwę i nazywany jest wariacją na temat pierwowzoru. Cukiernia, w której pracuje Agnieszka Piekarczyk  - „Galeria Tortów Artystycznych” otwierała swój kolejny lokal i uznano, że to będzie dobry moment, by w witrynie pojawiła się taka niespodzianka: croissobwarzanek. Na razie jest nowością, wypiekaną z dodatkiem ziół, sezamu, soli, czyli klasyką posypek. Klienci sobie chwalą – podkreśla cukierniczka. Agnieszka z wykształcenia jest plastyczką, ale całe życie pracowała w kuchni w znanych i mniej znanych restauracjach w Krakowie. Z czasem zaczęła zgłębiać tajniki cukiernictwa. Dziś piecze w jednej z najbardziej znanych cukierni w Krakowie z gatunku haute pâtisserie.  Croissobwarzanek dopiero raczkuje jako wypiek.  – Dajmy mu czas – mówi z uśmiechem Agnieszka Piekarczyk.

 

K.Sz,


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji