...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , CSB-System Polska Sp. z o.o., materiał promocyjny

Cukiernia Staropolska – od niewielkiej cukierni do cyfrowego zakładu produkcyjnegoo

Staropolska była kiedyś niewielką cukiernią. A jak przekształcić niewielką cukiernię w cyfrowy zakład produkcyjny? W odpowiedzi na to pytanie Wojciech Kozłowski, właściciel i prezes zarządu Staropolskiej podjął działania związane z automatyzacją i cyfryzacją wewnątrzzakładowych procesów.

Wynik mówi sam za siebie: wolumen produkcji wzrósł aż pięciokrotnie.Wojciech Kozłowski zdecydował się na oprogramowanie od firmy CSB-System. Następnie stopniowo przekształcił niewielki zakład rzemieślniczy w całkowicie zintegrowany informatycznie zakład średniej wielkości. „Dzięki CSB mogliśmy zoptymalizować produkcję, a także wyraźnie zredukować zasoby w magazynie surowca.“ - mówi Wojciech Kozłowski.


„Tak” dla rzemieślnictwa, ale tylko wspieranego technologią IT

Tradycyjnie wypiekane w Staropolskiej ciasta, torty, drożdżówki i wyroby piekarnicze trafiają w gusta wielu konsumentów. W nowoczesnym zakładzie produkcyjnym wiele czynności nadal wykonuje się ręcznie i „tak ma też pozostać na przyszłość.” Aby ten model biznesowy był efektywny, Wojciech Kozłowski postawił na najnowocześniejsze technologie i zintegrowane oprogramowanie do zarządzania przedsiębiorstwem. Tym samym Staropolska konsekwentnie realizuje strategię optymalizacji przedsiębiorstwa, które podobnie jak wiele innych przedsiębiorstw z branży spożywczej zmaga się z wysokimi cenami surowca. Każdy cyfrowy potencjał optymalizacyjny powinien być więc w pełni wykorzystany tak, żeby zakład był wydajniejszy, produkował szybciej i w granicach założonych kosztów.

Lepsze planowanie i sterowanie procesami w Staropolskiej

Staropolska używa oprogramowania CSB do składania zamówień surowców u dostawców, do zarządzania zleceniami od klientów, organizacji magazynu, kontroli jakości i pochodzenia. Do systemu centralnego są też podłączone sklepy firmowe z kasami. Wymaganie specjalne: z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia produktów świeżych na znaczeniu zyskują dokładne i aktualne dane dotyczące jakości, zleceń, surowców, składników, kalkulacji produktów. Staropolska może dziś optymalnie planować surowce oraz materiały pomocnicze i eksploatacyjne. Dzięki temu właściwe surowce o właściwej jakości są do dyspozycji we właściwym czasie na właściwych maszynach. Pracownicy planują też optymalną kolejność działań. W ten sposób na wszystkich wydziałach, np. cukierni, deserowni, piekarni i kanapek można sprawnie realizować zlecenia, a przezbrajanie maszyn jest zredukowane do minimum.


Cyfryzacja umożliwia szybki sukces, ale nie tylko

Staropolska jest dobrym przykładem na to, że cyfryzacja często zaczyna się od rzeczy małych i pozwala odnieść szybki sukces w obszarze operacyjnym, zapewniając przedsiębiorstwu wymierne korzyści. Przykładowo, receptury na wydziale ciasta i na innych wydziałach produkcyjnych są dzisiaj opracowywane cyfrowo, a dzięki bezpośredniej integracji wag i systemu ERP można je bardzo dokładnie opracować. Na etapie przeważania surowców, dane z wagi są od razu dostępne w systemie, co z kolei pozwala praktycznie wyeliminować ewentualne błędy powstające w procesie. Zapewnia to wysoką jakość produktów i minimalizuje straty spowodowane błędami powstałymi podczas ważenia. Cyfrowa rejestracja i opracowywanie wszystkich danych umożliwiają Wojciechowi Kozłowskiemu dokładne analizy, również na smartphonie. Wiele działań optymalizacyjnych stało się podstawą dużego wzrostu Staropolskiej. Wielkość produkcji w ostatnich 10 latach wzrosła aż pięciokrotnie. I to się nie zmieni: „Zbudujemy piekarnię, ponieważ dotychczasowa stała się za mała. Także w nowym zakładzie będziemy pracować z oprogramowaniem CSB.”-  podsumowuje Wojciech Kozłowski, właściciel i prezes zarządu Staropolskiej.

 

Zachęcamy do zapoznania się z rozwiązaniami z których korzystają liderzy produkcji spożywczej na rynku krajowym jak i międzynarodowym. Opisujemy tu przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji z szeroko rozumianego sektora spożywczego.

Zapraszamy także do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

 

Autor: CSB-System Polska

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji