23. stycznia, podczas targów Sigep Rimini, rozpoczną się Cukiernicze Mistrzostwa Świata Juniorów (Junior World Pastry Championship). Nie zabraknie na nich reprezentantów z Polski.
Z przeciwnikami z Korei, Francji, Włoch i Peru w międzynarodowym konkursie drużynowym zmierzą się Kamil Poćwiardowski (Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski, Bydgoszcz) i Stanisław Kropidłowski (Kropek Piekarnia Cukiernia, Zblewo). Mlodzi cukiernicy szkolili się między innymi pod okiem kilkukrotnego mistrza świata Stephana Kleina we Francji, w przygotowaniach zespołu brał udział także weteran prestiżowych konkursów i szkoleniowiec, Michał Wiśniewski.
Tegorocznym tematem mistrzostw jest “Amazonia, podróż do natury” - temat ma być zobrazowany poprzez dzieła z cukru i czekolady, przy użyciu składników przewidzianych w regulaminie. Jak czytamy w opisie konkursu, “Zespoły mają za zadanie zaprojektować nowe kształty, innowacyjne linie i hipernowoczesne efekty dekoracyjne, puścić wodze fantazji, tworząc w zgodzie z określonymi produktami”. Do przygotowania będą: eksponaty z cukru, czekolady, ciastka deserowe, ciasto czekoladowe, pucharki lodowe i deser na talerzu na bazie espresso.
Każda ekipa startująca w mistrzostwach powinna być złożona z managera, który będzie członkiem międzynarodowego jury (w polskiej ekipie będzie to Ana Florencia Davila z Akademii Umiejętności Inspiracja firmy Barbara Luijckx) i z uczestników konkursu.
Zwycięzców mistrzostw poznamy 25. stycznia. Trzymamy kciuki!
źródło: https://en.sigep.it/