Chocolatier Goüter to startup z Bristolu założony przez dwóch cukierników z wieloletnim doświadczeniem w tworzeniu słodkości dla największych światowych marek. Właśnie rozpoczął kampanię na Kickstarterze, by zebrać fundusze na produkcję słodkich przekąsek z użyciem czerstwego chleba.
Joel Manuvelpillai i Damien Andre, którzy wcześniej pracowali dla Godivy, Milki czy Cadbury, założyli firmę z misją, zostając również członkami stowarzyszenia Upcycled Food Association. Startup będzie produkował czekoladowe i orzechowe clusters, czyli chrupiące słodkie przekąski. Ich bazą - oprócz rzemieślniczej, wysokiej jakości czekolady i orzechów ma być także czerstwy, przypiekany chleb. Manuvelpillai i Andre zamierzają odzyskiwać pieczywo marnowane w Wielkiej Brytanii. Chcą także, aby marka od początku kojarzyła się ze zrównoważonym rozwojem - rezygnują z plastikowych form do produkcji słodkości (clusters będą miały różne formy i kształty), opakowania słodyczy również mają być wolne od plastiku, producenci stawiają na papierowe torebki.
W pierwszej rundzie finansowania społecznościowego startup ma zamiar wyprodukować pięć pierwszych smaków (orzech laskowy i czekolada mleczna, migdałowy i ciemna czekolada, czekolada karmelowa i pekan, karmelowy orzech laskowy z mleczną czekoladą, migdały z białą czekoladą). Inwestorzy zostaną poproszeni o opinię na temat tych kombinacji smakowych, najbardziej popularne trafią do produkcji na pełną skalę.
Produkty Chocolatier Goüter mają być dostępne w Wielkiej Brytanii, ale założyciele otwierają się też na dostawy do Francji i Belgii - Państw, z których pochodzą i które, jak sami piszą, są bliskie ich sercom.
ESS