autorka: Anna Maria, KUCHARNIA
RECEPTURA
Ciasto
(składniki na 6-8 osób)
200 g mąki
2 g soli
3 małe jajka
40 g cukru pudru
50 g kakao
sporą szczyptę chili w płatkach
Przesiać mąkę i sól. W osobnej misce przesiać cukier i kakao oraz dodać płatki chili. Dodać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać. Zrobić dołek w środku mąki i wlać mieszankę jajeczną. Zagniatać tak długo, aż utworzy się elastyczną i gładką kulkę. Następnie owinąć ciasto folią i zostawić na półtorej godziny w lodówce.
Oprószyć stół mąką i bardzo cienko rozwałkować ciasto. Za pomocą ostrego noża pokroić na ok. 0,5 cm paski – użyłam specjalnej krajalnicy. Lekko oprószyć mąką, aby nitki tagliatelle nie zlepiały się z sobą i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 minut.
Nastawić duży garnek wody do zagotowania. Kiedy woda będzie wrząca, wrzucić tagliatelle i gotować 5-7 minut, aż ciasto będzie al dente.
Sos
60 g posiekanej czekolady (o zawartości kakao min.70%)
100 ml wody
50 g cukru pudru
60 ml kremówki
1 startej tonki
do posypania płatki kokosowe
Wszystkie składniki sosu wymieszać do całkowitego rozpuszczenia w garnuszku.
Podawać makaron natychmiast po ugotowaniu z sosem. Podawane tradycyjnie do makaronu płatki parmezanu można zastąpić płatkami kokosowymi.