...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kucharnia, materiał promocyjny

Babka z szafranowo-pomarańczowym syropem

autor: Anna Maria, KUCHARNIA

Babka nietypowa, pieczona z dodatkiem semoliny, rzadko stosowanej do wypieku ciast. Jej dodatek sprawia, że babka jest nieco cięższa, jednak dzięki sporej ilości aromatycznego, cytrusowego syropu, którym nasącza się ciasto, przez długi okres zachowuje świeżość, czym dystansuje klasyczne babki piaskowe i drożdżowe. Jest przyjemnie wilgot­na i ma piękny kolor, co z kolei zawdzięcza szafra­nowi. Podana ze świeżymi owocami z pewnością zadowoli podniebienia smakoszy.



Receptura (na 8 porcji, forma o średnicy 19 cm)

Składniki
100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
50 g semoliny (można zastąpić drobną polentą)
175 g drobnego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże pomarańcze
4 jajka
200 ml oliwy z oliwek
duża szczypta nitek szafranu
85 g cukru pudru
świeże owoce do dekoracji, np. maliny

 

Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Natłuszczamy formę na babkę o średnicy 19 cm. Drobno zmielone orzechy mieszamy z semoliną, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i mieszamy ją z jajkami i oliwą z oliwek.

Całość dokładnie ubijamy do połączenia płynnych składników. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do powstania gładkiej masy. Przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie ścieramy skórkę z drugiej pomarańczy i z obu pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy do niego startą skórkę, szafran oraz cukier puder i wstawiamy na średni ogień. Mieszamy aż się zagotuje,  następnie zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 minut.

Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i lekko studzimy. Przy pomocy drewnianego patyczka nakłuwamy z wierzchu i polewamy jeszcze ciepłym syropem – dzięki temu dokładnie nasączy całość i utrzyma świeżość ciasta. Podajemy udekorowaną świeżymi owocami, np. malinami.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Kucharnia, Anna-Maria

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji