...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Dla głodnych wiedzy i inspiracji - nowy Mistrz Branży już jest!

Jaki jest kolejny zawodowy i życiowy cel Igora Zaritskyi'ego, finalisty World Chocolate Masters? Czy lodziarnie są bezpieczne w dobie inflacyjnego kryzysu? Co jest potrzebne by zacząć produkować draże? Dlaczego warto sprzedawać emocje, a nie tylko produkty?

Szef Warsaw Academy of Pastry Arts, szkoleniowiec i finalista World Chocolate Masters 2022, Igor Zaritskyi nie zwalnia tempa. Przyznaje, że udział w prestiżowym konkursie przysłużył się popularności jego szkoleń, ale też do ogromu zmęczenia. Jak odpoczywa cukiernik? Dlaczego warto rozwijać swoje pasje bez ubranego kitla i uprawiać sport? Jaka jest kolejna poprzeczka, którą sobie ustawił? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszej rozmowie na  str. 8. 

 


Skandynawowie zjadają kilkadziesiąt razy więcej lodów niż mieszkańcy krajów o ciepłym klimacie. Chłód nie jest dla nich przeszkodą, by konsumować je przez cały rok. W Polsce biznes lodziarski nadal działa sezonowo. O tym, czy może się to zmienić, a także o kondycji branży, opowiada Szymon Sapieha, producent lodów rzemieślniczych. s. 20

 

 

Owoce i orzechy zamknięte w czekoladowej skorupce, które cudownie chrupią i cieszą oko kolorami. Po wielu latach nieobecności draże znów wracają na salony, by obok pralin i trufli stać się nieodzownym elementem menu. W jaki sprzęt trzeba zaopatrzyć pracownię, by zacząć ich produkcję, czy to opłacalne i jakiego nakładu pracy wymaga? Przekonajcie się na str. 26. 



Śniadanie w piekarni nie zawsze oznacza podgrzaną kanapkę lub tost. W piekarni rzemieślniczej Better Together posiłek ten został wzniesiony na wyższy poziom. Podobnie jak sztuka pieczenia chleba. Jej właściciele stworzyli piekarnię nie tylko rzemieślniczą, ale też butikową, w której od niedawna można od samego świtu zjeść nietuzinkowe śniadania z chlebem w roli głównej. Z czym wiąże się przekształcenie pracowni w kolejne stanowisko? Jak wygląda praca w piekarni, która serwuje posiłki na ciepło? Czytajcie na str. 62. .

 

 

 

Jak zawsze na naszych łamach znajdziecie też autorskie receptury mistrzów i technologów, a w tym wydaniu także cukrowy tutorial ekspertki - Angeliki Chwyć. Znajdziecie go na str. 38. 

 

 

Wisienką na torcie niech będzie kolejny apetyczny felieton Łukasza Dobrowolskiego z cyklu Szef Kuchni Pisze. Tym razem Łukasz podsumowuje walentynkowy czas, dzieląc się obserwacjami zakochanych gości, ale też przypominając, że ci, którzy karmią innych też muszą dbać o swoje serce. Bo najlepsze dania, desery i wypieki powstają tylko z miłości. Głodni? Zapraszamy na  str. 42 i do lektury całego wydania.

 

 

A w nim również: wegańskie cukiernictwo; kakao to nie tylko zwykły barwnik; czy produkty premium obronią się, gdy społeczeństwo ubożeje; jak funkcjonuje sieciowa pączkarnia; wyznania rzemieślników i wiele więcej! 

 

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Priorytety Igora – rozmowa z Igorem Zaritskiy'm
Cukiernictwo w zimnej odsłonie – rozmowa z Krystianem Krzykawskim
Lody nie dla ochłody – rozmowa z Szymonem Sapiehą

Mistrz produkcji
Smaczne cukiernictwo w wersji wegańskiej? To możliwe!
Draże – młodsze siostry pralin
Kakao to nie tylko barwnik
Kawiarnia w różnych rolach
Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć
Szef kuchni pisze
Zysk w produkcji lodów rzemieślniczych
Zaproś trolle do swojej lodziarni
Pączki przez okrągły rok

Receptury
Malinowa adwokatka
Bułki owsiane z dodatkiem jogurtu
Lody słony karmel
Tort miodownik

Mistrz zarządzania
Eleganckie śniadanie
Wino idealne do… chleba
Za drzwiami piekarni
Premiumizacja vs inflacja

Flash news

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji