Ekogala w Jasionce k. Rzeszowa jak co roku przyciąga zwolenników żywności produkowanej ekologicznie. Na wydarzeniu nie mogło zabraknąć stowarzyszenia Polska Ekologia, które aktywnie promuje bliskie jej idee od 13 lat.
Podobne artykuły
BIO na faliTargi Zero Waste startują już 4 czerwcaPolscy producenci coraz częściej ze specjalizacją BIO„Wybieram Polskie Eko” – pod takim hasłem Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowało promocję polskiej żywności ekologicznej podczas targów „Ekogala”. Celem projektu, finansowanego przez fundusze promocji mięsa wieprzowego, wołowego, owoców i warzyw oraz zbóż i przetworów zbożowych, była edukacja konsumenta na temat korzyści spożywania polskiej żywności z ekologicznym znakiem jakości, a także zachęcenie do świadomych zakupów. Była to także dobra okazja, by pokazać różnorodność i bogactwo polskiego piekarstwa korzystającego z ekologicznych surowców. W ramach projektu przez dwa dni organizowano m.in. wypiek tradycyjnego polskiego chleba, realizowany według pomysłu mistrza Czesława Meusa. Za pieczywo i ich produkcję odpowiadał mistrz piekarski z piekarni Buczek z Krakowa razem z uczennicami Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa. Wszystkie chleby były wytwarzane na naturalnym kwasie żytnim z mąk ekologicznych.
Asortyment był bardzo urozmaicony. W strefie można było spróbować chlebów 100% żytnich, pszenno-żytnich, żytnio-pszennych, z dodatkiem świeżo mielonego ziarna żyta, różnych ziaren konsumpcyjnych czy płatków zbożowych. Niemałą furorę zrobił też wypiek z pogranicza gastro – chleb z boczkiem i kiełbasą z dodatkiem świeżego rozmarynu.
Dzięki projektowi „Wybieram Polskie Eko” konsumenci dowiedzieli się od ekspertów nie tylko, dlaczego warto wybierać polską żywność ekologiczną, ale też co gwarantuje konsumentom unijny znak jakości EKO (zielony listek). Bez wątpienia pokazy wypieku chleba na żywo oraz degustacje przekonały smakoszy, że polska żywność jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Chleby żytnie, mieszane, przygotowane na
bazie certyfikowanych mąk ekologicznych,
na naturalnym kwasie żytnim, wypiekane
w formach kwasoodpornych – to najlepsza
gwarancja smaku i zdrowia
odznaczenia Polskiej Ekologii
Białe Bociany i Bocian Kulinarny rozdane!
Jak co roku przy okazji Ekogali Stowarzyszenie Polska Ekologia zorganizowała konferencję oraz uroczystą kolację w hotelu Nowy Dwór w Świlczy. W 2019 roku stowarzyszenie obchodziło 13-lecie działalności, w związku z czym zarząd uhonorował wybranych członków specjalnymi nagrodami w postaci pamiątkowych grawertonów, certyfikatów i nowego odznaczenia – „Bociana Kulinarnego”.
– Z roku na rok rośnie grono członków Polskiej Ekologii, którzy aktywnie wspierają działania stowarzyszenia, mające na celu popularyzację żywności ekologicznej w polskim społeczeństwie i podnoszenie świadomości konsumentów. Bardzo się cieszymy, że wśród firm najliczniej reprezentowana jest branża przetworów zbożowych – podkreślił prezes stowarzyszenia Polska Ekologia Paweł Krajmas, dodając, że duża w tym zasługa Czesława Meus, mistrz piekarstwa i cukiernictwa.
– Szczególnie jesteśmy dumni, że przystępują do nas również uczelnie, instytuty i firmy: producenci sprzętu, który ma wpływ na prozdrowotność produktów spożywczych. W tym miejscu chciałbym wyróżnić firmy, które wyposażyły naszą minipiekarnię. To dzięki nim możemy organizować wypiek ekologicznego pieczywa, bułeczek, pizzy czy zapiekanek w czasie różnych targów, eventów. Dziękuję firmom: Wiesheu za wspaniały piec piekarniczy, państwu Monice i Tomaszowi Korzeniewskim za stoły, wózki i formy z blachy kwasoodpornej idealne do rzemieślniczej piekarni, Piotrowi Połomskiemu – za młynki Mockmill do mielenia ziarna zbóż i przypraw na świeżo, firmie Marxam – za miesiarkę z wymiennymi dzieżami, podnoszoną głowicą i płynną regulacją obrotów, dyr. Pawłowi Kadłubowskiemu i Polskim Młynom – za całoroczne zaopatrzenie w najwyższej jakości ekologiczne mąki, płatki, ziarna – dodaje Czesław Meus, przewodniczący Komisji Rewizyjnej stowarzyszenia. Wymienione firmy otrzymały nagrody i certyfikaty „Białego Bociana”.
Tego wieczoru wyróżniono również Krzysztofa Kluczyńskiego – właściciela młyna Ekooaza, Kazimierza Jachymskiego prowadzącego rodzinny młyn ekologiczny Jachymscy oraz Marię Siej – właścicielkę Cukierni z Lubartowa. Po raz pierwszy przyznano nagrodę „Bociana Kulinarnego” – jednym z laureatów był Krzysztof Bryjka, zdobywca tytułu „Master Baker Bakepol 2019”, mistrz piekarstwa z piekarni Pasol-Paco ze Świdnicy.
– Trudno wymienić wszystkich nagrodzonych, jednak z całego serca dziękuję, że są z nami w Polskiej Ekologii oraz wspierają nasze działania na rzecz zwiększenia popularności żywności ekologicznej – podkreślił Czesław Meus.