...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Drucik do produkcji... chleba 3D!

SYGNIS i REBREAD – inicjatywa, której celem jest rozwiązanie problemu marnotrawstwa pieczywa na świecie – to wspólny projekt związany z drukiem 3D! Zaraz, zaraz – chleb i druk 3D? Jak to połączyć? Okazuje się, że nie tylko się da, ale również może to być bardzo potrzebne.

Skąd czerstwy chleb na produkcji?

Od ponad roku REBREAD pracuje nad ograniczeniem wyrzucanego chleba na świecie. Wyszukuje i bada sposoby wykorzystania czerstwego pieczywa jako surowca do stworzenia nowych, pełnowartościowych produktów. Reprezentanci REBREAD wiedzieli o możliwościach wykorzystania biopochodnych polimerów w druku 3D, skrobi kukurydzianej czy buraka cukrowego i dostrzegli potencjał w skruszonym chlebie.

– Każdy sposób, by uratować chleb przed staniem się odpadem i utrzymanie go w obiegu zamkniętym produkcji, jest właściwy. Szukamy rozwiązań, które moglibyśmy zaaplikować na skalę globalną. Nasz znajomy wspomniał o nowoczesnej firmie Sygnis, która być może byłaby otwarta na taką współpracę – komentuje Bartłomiej Rak z REBREAD.

Andrzej Burgs, Prezes Zarządu Sygnis SA, z dużym entuzjazmem zareagował na pomysł. Doskonale rozumie on problem marnowania żywności na świecie i szybko zadeklarował chęć współpracy i podjęcie próby użycia czerstwego chleba w produkcji materiału do druku 3D.

W kwietniu 2022 do parku maszynowego Sygnis trafił od REBREAD worek czerstwego chleba. Oczywiście Sygnis podjął wyzwanie! Zweryfikowali, czy da się stworzyć filament na bazie biodegradowalnego materiału PLA (polilaktyd) z dodatkiem suchego chleba. W tym celu użyli zestawu maszyn 3devo, które stacjonują w parku maszynowym na Żwirki i Wigury 101. Zespół projektowy składał się z dwóch osób: Joanny Wądołowskiej-Frej i Natalii Pawłowskiej, które w Sygnis odpowiedzialne są m.in. za przeprowadzanie prac badawczo-rozwojowych nakierowanych na tworzenie nowego rodzaju materiałów do druku 3D i recyklingu filamentu.

 

 

Prace nad tym projektem nie byłyby możliwe, gdyby nie maszyny holenderskiej firmy 3devo, które pozwalają na przeprowadzanie procesów recyklingu i prac nad nowymi rodzajami materiałów do druku 3D.

3devo – maszyny do prób i błędów… i w końcu do sukcesów

3devo to firma technologiczna założona przez młodych, pomysłowych inżynierów w Holandii. Ich misją jest tworzenie dostępnych i wysokiej jakości produktów, umożliwiających „zamknięcie obiegu” produkcji, przetwórstwa i ponownego wykorzystania materiałów do druku 3D. Swoje prace rozpoczęli w 2014 roku, a dziś dostarczają kompletne rozwiązania do prac z nowymi materiałami i recyklingiem filamentu. Właśnie taki zestaw znajduje się w parku maszynowym Sygnis.

Celem 3devo jest pomaganie firmom, placówkom edukacyjnym i laboratoriom badawczym w przejściu na bardziej zrównoważony model biznesowy – nie tylko z perspektywy ekonomicznej, ale także przyjaznej środowisku praktyki druku 3D. Pozostają skupieni na tym celu poprzez ciągłe ulepszanie swoich produktów i poszukiwanie sposobów na wyniesienie innowacji materiałowych na wyższy poziom.

 

 

– Współpracujemy z firmą 3devo, ponieważ nasze wizje przyszłości są zbieżne. Chcemy dbać o środowisko, promując technologie proekologiczne, dzięki którym przybliżamy się do zamknięcia obiegu odpadów. Zależy nam na rozwijaniu potencjału recyklingu materiałów do druku 3D nie tylko w obrębie naszego parku maszynowego, ale również w środowiskach przemysłowym i badawczym. Dzięki rozwiązaniom naszego holenderskiego partnera łatwiej przeprowadza się badania nad nowymi materiałami, a cały ekosystem urządzeń zajmuje niewiele miejsca, oferując w zamian niekończące się możliwości – mówi Joanna Wądołowska-Frej, inżynier w dziale Badań i Rozwoju Sygnis SA.

Jak wygląda proces przetwórstwa?

Czerstwy chleb bez problemu możemy rozdrobnić, ponieważ jest pozbawiony wody. Następnie, mieszamy go z granulatem polimerowym w stosunku 1:9 i z powodzeniem możemy wytłoczyć go za pomocą maszyny 3devo Composer 450.

Ale po kolei…

Po rozdrobnieniu chleba, wsypujemy wstępnie przygotowaną mieszankę granulatu i czerstwego chleba do hoppera, czyli leja zasypowego. Mieszanka podawana jest na śrubę/ślimak o geometrii ułatwiającej homogeniczne miksowanie polimeru z dodatkiem. Oznacza to, że oba składniki są równomiernie, jednakowo wymieszane. Żeby doprowadzić do całkowitego stopienia polimeru, śruba/ślimak prowadzi materiał przez cztery strefy grzewcze, z których każda posiada niezależnie ustawioną, odpowiednią temperaturę. Nie może być ona ani zbyt wysoka, ani zbyt niska. Dzięki temu zmieniamy stan skupienia materiału w odpowiednim tempie bez zmiany składu chemicznego mieszanki.

Wytłaczarka na końcu śruby/ślimaka posiada dyszę o średnicy 3mm, z której miarowo wypływa prefabrykat filamentu. Obok znajduje się czujnik badający średnicę filamentu. Informuje on o tym, czy otrzymywany materiał ma stałą średnicę. Ponadto, dzięki sprzężeniu zwrotnemu, wytłaczarka jest w stanie automatycznie regulować siłę naciągu tak, by utrzymać zadaną przez użytkownika średnicę. Co to oznacza? Oznacza to ni mniej, ni więcej to, że maszyna sama potrafi utrzymać swoje parametry pracy, by stworzyć filament do ponownego druku 3D! To się nazywa pełna automatyzacja!

Co udało nam się stworzyć?

Dzięki maszynom 3devo i pracy zespołu badawczo-rozwojowego udało się wytworzyć filament do druku 3D z domieszką czerstwego chleba, gdzie około 90% materiału stanowi PLA (polilaktyd), a 10% suchy chleb. Przeprowadziliśmy szereg testów, które potwierdziły, że z naszego eksperymentalnego filamentu możemy z powodzeniem drukować 3D.

 

 

– Najtrudniej było przygotować odpowiednią mieszankę polimeru z czerstwym chlebem. Cały proces badawczo-rozwojowy przebiegł dość sprawnie, ponieważ 3devo dostarcza gotowe profile materiałowe do najpopularniejszych termoplastów do druku 3D. Ułatwiają one pracę z nowymi mieszankami i eksperymentowanie na własną rękę – komentuje Natalia Pawłowska, młodsza inżynier w dziale Badań i Rozwoju Sygnis SA.

Eksperymentalne projekty B+R naszym chlebem powszednim

Rocznie w Polsce marnuje się około 2 mln ton pieczywa, co wskazuje na spory problem, a jednocześnie jest szansą na wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań, które mogłyby ratować niesprzedany chleb i tworzyć z niego nowe produkty, dokładnie tak, jak w powyższym przypadku.

– Naszym celem jest inspirowanie innych i zachęcanie do współpracy różnych branż, które wspólnie będą działać na rzecz niemarnowania żywności i dbania o obieg zamknięty w biznesie. Nasz projekt z Sygnis świetnie pokazuje jak odpad w branży spożywczej może stać się surowcem w zupełnie innym sektorze – wyjaśnia Bartłomiej Rak z REBREAD.

Przed nami kolejne projekty Sygnis i Rebread! Teraz, mając pewność, że część chleba można uratować wykorzystując go do produkcji filamentu do druku 3D, z powodzeniem można mierzyć wyżej!

 

Bieżące wydanie czasopisma

Sernik idealny, czyli jaki? Jaką rolę jajko odgrywa w wypiekach? Wiosenne kwiaty z cukru krok po kroku. Historia piekarni Versailles. A na naszej okładce Branżowa Osobowość Roku - Agnieszka Krenc. Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Piece Hoba do Jackowski

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji