...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Dziewiąta edycja konkursu Szkół Piekarskich i Cukierniczych we Francji rozstrzygnięta

Tematem przewodnim i inspiracją do piekarskich dzieł były letnie Igrzyska Olimpijskie.

Francuska kultura gastronomiczna nie stałaby na tak wysokim poziomie i nie byłaby tak poważną gałęzią gospodarki gdyby nie edukacja. Liczne szkoły kształcą przyszłych mistrzów piekarnictwa, cukiernictwa i szefów kuchni. Organizowane są konkursy  dla szkół jak na przykład Coupe de France des Ecoles de Boulangerie, Viennoiserie, Patisserie (Mistrzostwa Francji Szkół Piekarskich, Cukierniczych oraz Słodkich Wypieków tzw. viennoiserie) 

To była już dziewiąta edycja konkursu rozegrana podczas SIRHA Europain (renomowane targi branży gastronomicznej i hotelarskiej)  w styczniu 2024 roku. Do rywalizacji stanęło 33 uczestników,  a tematem, który stanowił inspirację dla zawodników, były Letnie Igrzyska Olimpijskie, rozpoczynające się w lipcu i sierpniu 2024 roku w Paryżu. Jesienią 2023 roku wyselekcjonowano ekipy zawodników. Konkurs trwał pięć godzin, podczas których uczestnicy mogli wykazać się swoim kulinarnym talentem. Oceniani byli przez jury, na czele którego stał piekarz-cukiernik Raoul Maeder. W organizację przedsięwzięcia zaangażowany był Sylvain Herviaux – Najlepszy Piekarz Rzemieślniczy Francji w 2011 roku. Zmagania miały na celu nie tylko doskonalenie umiejętności czysto zawodowych i ich prezentację, ale także pokazanie się od jak najlepszej strony, pokonując czasem swoje własne ograniczenia. 

Trzy pierwsze miejsca w kategorii „Nadzieja” i „Doskonałość”.

Kategoria „Nadzieja”:

  1. Compagnons du Devoir de Tours (37) - Margaux DESCOUX, Clément LEGOGUELIN, Ana MOREIRA - Nauczyciele: Léo CHASSAGNARD & Antoine MARIN
  1. Compagnons du Devoir de Bordeaux (33) - Elioth CARLIER, Léa RENOU, Eloïse ROBIN – Nauczyciele : Emmanuelle COTTA & Florian FENELON



  1. CFA interprofessionnel de Chartres (28) - Solène CHESNEAU, Romaine DESCHAMPS, Guillaume MATEO - Nauczyciele: Vincent LHEMERY & Emmanuel TELLIER

Kategoria : Doskonałość

1) Compagnons du Devoir de Nîmes (30) -  Léo ABATE, Marion GANDY, Guénolé GRANDMAISON - Nauczyciele: Emile BLAQUE & Jules MATHONNET

2) URMA de la Sarthe (Le Mans, 72) - Charlotte BARRIER, Hugo DEBOVE, Enzo HORDE – Nauczyciele : Adrien BAZOGE & Charly LE HENAFF

3) CFA du Jura (Gevingey, 39) - Alexis COUILLEROT, Yanis MOLLETTE, Pauline MOREY – Nauczyciele : Aldric CHOLET & Romain PONARD


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji