Zbliża się European Pastry Cup 2022, europejskie eliminacje do Coupe du Monde de la Pâtisserie 2023. Tylko trzy kraje potwierdziły swój udział: Szwecja, Dania i Wielka Brytania. Konkurs odbędzie się 28. marca 2022 w Paryżu.
Pandemia krzyżuje wiele planów związanych z targami i eventami. Targi Sirha Europain, podczas których odbywają się europejskie kwalifikacje European Pastry Cup 2022, ostatecznie odbędą się w dniach 26-29 marca 2022 (przeniesione ze stycznia).
Zmagania uczestników będą trwały 5 godzin. W czasie eliminacji uczestnicy będą przygotowywać desery restauracyjne na talerzu, lizaki lodowe (lub inny typ małych mrożonych przekąsek), mrożone desery owocowe, zmierzą się także w tworzeniu rzeźb z cukru i czekolady. Jury będzie obradowało pod przewodnictwem Françoisa Perreta, cukiernika z Ritz Paris, uhonorowanego w 2019 roku tytułem Best Restaurant Pastry Chef in the World.
Składy zespołów:
-
Szwecja - Ted Johansson (jury), Kalle Bengtsson (czekolada), Frida Leijon (cukier)
-
Dania - Dennis Nielsen (jury), Lea Marie Strobaek (czekolada), Anne Banke (cukier)
-
Wielka Brytania - Christopher Seddon (jury), Michael Ho Lam Kwan (czekolada), Nicolas Houchet (cukier).
Warto wspomnieć, że do finału Coupe du Monde de la Pâtisserie 2023 przechodzą też automatycznie trzy zwycięskie kraje z poprzedniej edycji: Włochy, Japonia i Francja.