...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Czy Polacy lubią sweet tables?

Oto jest pytanie! Standardowe wesele to tort w stylu angielskim na 100 osób, czekoladowe fontanny, patery z fantazyjnie ułożonymi owocami. Tak, te atrakcje potrafią jeszcze wywołać duże wrażenie u gości weselnych i zawsze będą miały swoich zwolenników.

Ale dla tych, którzy uciekają od sztampy i szukają zupełnie innej estetyki, świat już dawno nakrył stół na nowo.

Słodkie stoły dotarły do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zwykło się je nazywać candy buffets. W skład takiego stołu wchodzą cukierki, draże, bezy, ciastka, babeczki, cupcake’i, popcorn, prażony ryż, lizaki... Wymieniać można bez końca. Dużym powodzeniem cieszą się tak zwane bankietówki (małe ciasteczka „na jeden gryz”) oraz muffiny. - Ostateczny wybór zawsze zależy do klienta - zapewnia Małgorzata Sankowska z firmy Sweet Table, zajmującej się profesjonalnym aranżowaniem stołów ze słodyczami. Można sobie zażyczyć słodki stół w dowolnym stylu i kolorze, w związku z czym nawet najwybredniejszy smakosz powinien być zadowolony. Słodki stół może być zaaranżowany we wnętrzu, w namiocie lub na świeżym powietrzu.

fot. Sweet Table

 

Kosztowne cacko
Przygotowanie takiego cacka zaczyna się od pomysłu, który zależy od charakteru imprezy, stylu przyjęcia czy wieku jubilata. ? Obsługujemy baby shower (przyp. red. - przyjęcie na cześć nienarodzonego dziecka), chrzciny, komunie, osiemnastki czy wesela, ale oprócz tego również imprezy firmowe, szkolenia oraz eventy ? wymienia Małgorzata Sankowska. Po uzgodnieniu tematyki lub motywu przewodniego zamawiane są słodkości w renomowanych cukierniach według zamówienia klienta, przygotowuje się dekoracje, kwiaty oraz finalnie aranżuje stół. Wedle słów Sankowskiej, samo ustawienie stołu przez doświadczony zespół zajmuje do półtorej godziny przy mniejszych przyjęciach i do trzech godzin przy większych.

fot. Sweet Table

fot. Sweet Table

 

Koszt przygotowania słodkiego stołu jest uzależniony od liczby gości na przyjęciu oraz rodzaju słodyczy – im bardziej wyszukane słodkości, tym droższy stół. Przeciętna cena stołu dla 20-30 osób wynosi od 300 zł do 600 zł. W przypadku wesel lub eventów firmowych koszt dla 100 osób to około 1500-2000 zł. Nie jest to tania zabawa, ale z pewnością warta zachodu ? wszak dekoracje proponowane przez wynajmujących sale weselne są często sztampowe. Jak przekonuje nasza rozmówczyni, oferują z reguły ciasta, owoce i ewentualnie fontanny czekoladowe, nie nawiązując do stylu i charakteru przyjęcia.

fot. Sweet Table

fot. Sweet Table


Wróćmy do pytania
Czy Polacy lubią sweet tables? Boom to to nie jest, ale coś zaczyna się dziać. Firm zajmujących się słodkimi stołami jest w Polsce nadal niewiele, ale dobre pomysły szybko pączkują. Przeprowadzone przez Sweet Table badania rynku wykazały, że rośnie zapotrzebowanie na profesjonalne usługi podczas imprez rodzinnych i okolicznościowych. Profesjonalne czytaj: dopasowane do indywidualnych potrzeb zamawiającego. Jako ciekawostkę dodajmy, że część terminów polskiej firmy Sweet Table na rok 2014 jest już zajęta.

Jacek Baliński

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji