Francuzi potwierdzili swoją dominację w świecie piekarzy, zajmując 1. miejsce w Mistrzostwach Świata Duetów Piekarzy w Monachium. Drużyna z Luksemburga wstrzeliła się na 2. miejsce, a 3. pozycję zajęli Holendrzy. Wiesław Kucia i Przemysław Koperski, choć nie zajęli miejsca na podium, dla nas są najlepsi.
Rywalizacja trwała 3 dni. W niedzielę, 16 września, wystartowały drużyny z Chile, Francji, Holandii oraz USA. W poniedziałek trzymaliśmy kciuki za naszą załogę Wiesława Kuci i Przemka Koperskiego, która w tym dniu zmierzyła się z piekarzami z Chin, Danii i Australii. We wtorek można było podziwiać pracę zawodników z Niemiec, Japonii, Węgier oraz z Luksemburga.
Poziom wszystkich uczestników Mistrzostw był bardzo wysoki. Bez dwóch zdań 24 piekarzy z 12 krajów okazało się wirtuozami sztuki piekarskiej, dla których muzyka (temat tegorocznych mistrzostw) nie stanowi żadne tabu. Potwierdziły się przypuszczenia Piotra Koperskiego, że faworytami będą Francuzi. I tak się stało. Najlepszymi piekarzami świata A.D. 2012 zostali Maximilian Tétard oraz Dylan Parent. Na podium pojawili się - Goncalves Augusto i Claude Wirtz (Luksemburg), a także Holendrzy Roel Tegels und Gerard Vreugdenhil.
Gratulujemy. Naszej drużynie dziękujemy za emocje i pokazanie wysokiej klasy podczas mistrzostw.
Więcej zdjęć w GALERII.
fot. GHM