...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Fundusze unijne spożytkowane w branży, lata 2007-2013

Nasza branża jest na szarym końcu, jeżeli chodzi o pozyskiwanie środków unijnych. Skomplikowany proces wnioskowania i brak wkładu własnego – to najczęstsze powody, dla których firmy nie chcą walczyć o większe pieniądze z UE.

W latach 2007-2013 na ponad 130 tysięcy zrealizowanych projektów tylko 172 dotyczyło firm z branży piekarskiej i cukierniczej. Czy warto iść w ich ślady?

artykuł pochodzi z numeru drukowanego Mistrza Branży, numer grudzień 2014

Pieniądze są dla ludzi. W praktyce okazuje się, że dla ludzi odważnych i myślących przyszłościowo, bo tylko tacy podejmują trud wnioskowania o fundusze unijne. 172 projekty przygotowane przez piekarnie, cukiernie i izby rzemieślnicze to niewiele – raptem 0,12% wszystkich projektów zrealizowanych w latach 2007-2013. Może ta liczba nie jest imponująca, ale z drugiej strony kryją się za nią ciekawe pomysły i ludzie – przedsiębiorcy czy instytucje.

Poniższa lista została przygotowana na podstawie informacji dostępnych na stronie internetowej www.funduszeeuropejskie.gov.pl (zakładka Nabór Wniosków). Prezentuje ona firmy z naszej branży i ich inwestycje zrealizowane w trzech różnych programach: Regionalnym Programie Operacyjnym, Programie Operacyjnym Kapitał Ludzki oraz Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka. Zestawienie obejmuje nazwę firmy czy instytucji, nazwę projektu oraz kwotę dofinansowania. To przy okazji ciekawa analiza pokazująca, w których województwach aktywność przedsiębiorców jest największa.
Na końcu artykułu przedstawiamy opinie dwóch różnych beneficjentów, którzy opowiedzieli nam, dlaczego postanowili starać się o dotacje unijne, jakie trudności napotkali i czy zamierzają ponownie skorzystać ze środków unijnych w najbliższym czasie.

Krótka analiza zestawienia
Po przeanalizowaniu ogólnopolskiej listy projektów z lat 2007-2013 okazało się, że na 138 025 projektów zaledwie 172 trafiły bezpośrednio do piekarzy i cukierników. Stanowią one jedynie 0,12% wszystkich projektów.
Ogromną większość, 84,75%, stanowiły projekty inwestycyjne, realizowane w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych w poszczególnych województwach. Wniosek z tego, że największym powodzeniem cieszył się zakup środków trwałych w celu wprowadzenia w firmach innowacyjnych rozwiązań. Natomiast pozostałe, 14,12%, stanowiły projekty w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, tj. projekty szkoleniowe. W skali całego kraju szkolenia dla pracowników branży spożywczej były prowadzone w 25 projektach.

Biorąc pod uwagę poszczególne województwa, statystyka pokazuje, że w tej dziedzinie przoduje województwo małopolskie, gdzie zrealizowano 28 projektów, zarówno szkoleniowych, jak i inwestycyjnych, co stanowiło 15,82% wszystkich projektów. Wysoko w tej klasyfikacji znalazły się także województwa warmińsko-mazurskie i śląskie (po 10,73%) oraz lubelskie (9,60%). Należy jednak pamiętać, że w ramach poszczególnych programów (a zwłaszcza RPO) każde z województw dysponowało różnymi środkami finansowymi oraz że różne gałęzie gospodarek miały charakter priorytetowy.

Według opinii wielu osób wnioskowanie o dotację to proces długi i skomplikowany. Jednak efekt, jaki można zyskać dzięki środkom unijnym, jest wart pracy włożonej w otrzymane wsparcie finansowe. Bowiem tylko i wyłącznie bezzwrotne środki, takie jak dotacja, mogą dać – w najmniej ryzykowny sposób – mikroprzedsiębiorstwom i małym przedsiębiorstwom szansę na wyjście z cienia konkurencji. A taką szansę mamy tylko do końca 2020 r., kiedy to dla Polski skończy się ostatni tak duży zastrzyk pieniędzy, a zacznie się okres płacenia wyższych składek.

Monika Zielińska, Joanna Adamczuk, Dawid Lachowski

 

Tabela 1. Liczba projektów unijnych w poszczególnych województwach

Województwo

Liczba projektów

%

Cały kraj

2

1,16%

Dolnośląskie

9

5,23%

Kujawsko-Pomorskie

7

4,07%

Lubelskie

17

9,88%

Lubuskie

6

3,49%

Łódzkie

10

5,81%

Małopolskie

27

15,70%

Mazowieckie

11

6,40%

Opolskie

3

1,74%

Podkarpackie

13

7,56%

Podlaskie

3

1,74%

Pomorskie

5

2,91%

Śląskie

18

10,47%

Świętokrzyskie

6

3,49%

Warmińsko-Mazurskie

19

11,05%

Wielkopolskie

8

4,65%

Zachodniopomorskie

8

4,65%

SUMA

172

100,00%

 

Tabela 2. Rodzaje Programów Operacyjnych

Program Operacyjny

Liczba projektów

%

Innowacyjna Gospodarka

2

1,16%

Kapitał Ludzki

26

15,12%

Regionalny Program Operacyjny

144

83,72%

SUMA

172

100,00%

 

Tabela 3. Liczba projektów ogółem

Liczba projektów ogółem

Liczba projektów z branży spożywczej (piekarze, cukiernicy, lodziarze)

%

138 025

172

0,12%

 

Tabela 4. Liczba projektów ogółem - zobacz pdf >>

 




OPINIE

Beata Romanowska, Cukiernia Romanowski

 

Dlaczego postanowili Państwo ubiegać się o fundusze unijne?
Firma rozpoczęła swoją działalność 1 marca 2006 r. pod nazwą „Cukiernia-Piekarnia Jacek Romanowski”. Początkowo sprzedaż prowadzona była w jednej placówce handlowej mieszczącej się w Ostrołęce. Z czasem, przy coraz większym zapotrzebowaniu konsumentów na oferowane produkty oraz przy rosnących wymaganiach i zmieniających się gustach i preferencjach, firma zaczęła rozszerzać również zakres lokalizacyjny swoich działań.
Działalność przedsiębiorstwa opierała się wyłącznie na prowadzeniu działalności handlowej polegającej na sprzedaży towarów cukierniczych, ciastkarskich, lodziarskich i piekarniczych. Sprzedaż oferowanego asortymentu prowadzona była w 6 sklepach firmowych. Produkty finalne dostarczane były do jednostek handlowych przedsiębiorcy poprzez poszczególnych dostawców.

Głównym założeniem projektu była budowa nowoczesnego cukierniczego zakładu produkcyjnego zajmującego się wypiekiem ciastek, różnego rodzaju ciast drożdżowych i francuskich, ciasta parzonego, kruchego, biszkoptowo-cukierniczego, z masy orzechowej i migdałowej, a także wyrobów czekoladowych, a ponadto produkcja w szerokiej ofercie wyrobów lodziarskich. Wyposażenie obiektu produkcyjnego było kolejnym etapem inwestycji. Zostały zakupione nowoczesne maszyny i urządzenia, które stworzyły linie do produkcji poszczególnych wyrobów. W produkcji cukierniczej została zamontowana nowoczesna linia do oblewania czekoladą, dzięki czemu metoda wyrobu produktów cukierniczych jest unikalna na skalę regionu, gdyż w obrębie tego obszaru żaden z konkurentów nie prowadzi takiej metody wyrobu towarów cukierniczych. Nowoczesne technologiczne urządzenia do produkcji lodów zostały zainstalowane w naszym zakładzie produkcyjnym jako pierwsze tego typu urządzenia w powiecie ostrołęckim.

Co było najtrudniejsze w trakcie przygotowań do wniosku i podczas realizacji projektu? Czy korzystali Państwo z pomocy firm specjalizujących się w przygotowaniu wniosków?
Mieliśmy szczęście, ponieważ w momencie, kiedy ruszył projekt, my mieliśmy już zakupioną działkę, projekt na budowę, biznesplan i staraliśmy się o pozwolenie na budowę, wobec tego wszystko zgrało się w czasie. Skorzystaliśmy z usług firmy specjalizującej się w przygotowywaniu wniosków i otrzymaliśmy środki unijne na budowę oraz wyposażenie zakładu produkcyjnego, dzięki temu jesteśmy teraz w tym miejscu, w którym jesteśmy.

Czy inwestycja przyniosła spodziewane efekty?
Obecnie firma posiada nowoczesny zakład produkcyjny, który zatrudnia 70 osób (w momencie składania wniosku w 2009 r. zatrudnialiśmy 17 osób). Zwiększyła się sieć sprzedaży z 6 sklepów cukierniczo-piekarskich do 11 sklepów oraz otworzyliśmy kawiarnię. Mamy 3 kawiarnie, które funkcjonują na rynku pod nazwą handlową „Cukieteria”. Przychody firmy wzrosły. Zakupiliśmy własne samochody do transportu produktów. Oczywiście w związku z tym wzmocniła się pozycja firmy w regionie, a marka jest rozpoznawalna.

Czy zamierzają Państwo ponownie skorzystać ze środków unijnych w najbliższym czasie?
Tak, chcielibyśmy rozbudować zakład o produkcję pieczywa oraz wprowadzić na produkcji i w całej sieci sprzedaży komunikację informatyczną.


Joanna Kośka,
dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego od początku działalności ściśle współpracuje z Cechem Piekarzy i Przedsiębiorców oraz Cechem Cukierników. W szkole uczniowie odbywają zajęcia teoretyczne, natomiast zajęcia praktyczne – u pracodawców. Nie sposób jednak kształcić „teoretycznie” piekarzy i cukierników, nie odnosząc się do umiejętności praktycznych, gdyż uczniowi dużo łatwiej jest zrozumieć zagadnienia techniczne i technologiczne, jeśli ma możliwość, podczas omawiania procesów technologicznych, sprawdzić od razu, jak to działa w praktyce.

Szkoła zawodowa, w której nie wykonuje się ćwiczeń, zadań zawodowych, jest nudna. Stąd pomysł utworzenia pracowni umiejętności praktycznych w szkole. Żeby ten pomysł zrealizować, wraz z grupą nauczycieli postanowiliśmy przygotować projekt i zdobyć środki finansowe z funduszy POKL. I tak powstały „Akademia młodego piekarza” i „Akademia młodego cukiernika”.

Przygotowanie wniosku, przynajmniej w początkowym etapie, nie było trudne, zwłaszcza że nauczyciele mieli dużo odważnych pomysłów. Trochę więcej problemów mieliśmy ze stroną formalną i finansową. Od tego momentu otrzymaliśmy wsparcie ze strony Izby Rzemieślniczej w Łodzi, która w zakresie realizacji projektów unijnych miała już znaczne doświadczenie. Dlatego też projekty były realizowane w partnerstwie (Izba Rzemieślnicza była liderem projektu, a Miasto Łódź – będące organem prowadzącym szkoły – partnerem).

 

Największymi problemami podczas realizacji projektów były zmieniające się tuż przed ich rozpoczęciem przepisy dotyczące kwalifikowalności wydatków. Dużym obciążeniem był też wymagany sposób dokumentowania wszelkich działań i opisywania dokumentów.

W przypadku szkoły trudno mówić o efektach ekonomicznych w rozumieniu firmy prowadzącej działalność gospodarczą. Szkoła wzbogaciła się o bardzo dobrze wyposażone w profesjonalny sprzęt piekarski i cukierniczy pracownie, w których obecnie uczniowie ćwiczą umiejętności praktyczne. Uczestnicy projektów brali udział w zajęciach warsztatowych prowadzonych w pracowniach szkolnych oraz w zajęciach warsztatowych wyjazdowych – prowadzonych przez renomowane firmy szkoleniowe – a także w zajęciach z zakresu skuteczności osobistej i budowania poczucia własnej wartości. Umiejętności ukształtowane podczas zajęć projektowych zostały potwierdzone certyfikatami. W skład komisji certyfikujących wchodzili przedstawiciele cechów piekarzy i cukierników, co znacznie podniosło ich rangę uzyskanych certyfikatów.
Mamy już pomysły na nowe projekty; czekamy na ogłoszenie konkursów. Pozyskiwanie środków unijnych niewątpliwie przyczynia się do podnoszenia jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego. Pojawianie się nowych technologii, bardzo szybko zachodzące zmiany gospodarcze i społeczne, wymuszają ciągłe doskonalenie procesu kształcenia. A kształcenie zawodowe, aby sprostać wyzwaniom, musi odbywać się w odpowiednich warunkach, z wykorzystaniem nowoczesnych, środków dydaktycznych i wyposażenia odpowiadającego wyposażeniu przyszłych stanowisk pracy. Wymaga to dużych nakładów finansowych; w bardzo znacznym stopniu mogą nas w tym zakresie wspomóc fundusze unijne.


Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji