...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Gelato Festival World Masters - Tomasz Szypuła z tytułem najlepszego smaku w Europie!

Po czterech latach eliminacji na całym świecie czołówka mistrzów lodziarstwa znalazła się w wielkim finale! Wśród 32 uczestników Polskę reprezentował Tomasz Szypuła z Lodziarni pod orzechem, który zdobył uznanie jury w kategorii najlepszego smaku.

Finał konkursu odbył się 1-2 grudnia br. w Gelato Museum Carpigiani koło Bolonii  w formie hybrydowej. To znaczy, finaliści nie byli obecni fizycznie, a łączyli się na live streamie z jurorami, by omówić prace konkursowe, czyli lody, które na miejscu zostały odtworzone przez technologów z podesłanych przez nich surowców oraz wedle oryginalnej receptury. O tytuł najlepszego lodziarza na świecie walczyło w sumie 32 mistrzów lodziarstwa z 18 krajów: Australii (1 uczestnik), Austri (1), Arabii Saudyjska (1), Belgii (1), Brazyli (1), Chile (1), Czechy (1), Hiszpani (2), Holandi (1), Japoni (3), Niemiec (2), Polski (1);  RPA (4), Stany Zjednoczone (3), Tajlandia (1), Węgry (1), Wielka Brytania (2), Włochy (5). Wśród uczestników znalazło się 9  kobiet.

Spośród ponad 6 tysięcy lodziarni na całym świecie, które brały udział w konkursach w finale znalazł się reprezentant Polski - Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem. Jego praca konkursowa - lody „Cud, miód, orzeszki” okazała się zdaniem jury najlepszym smakiem w Europie, zdobywając nagrode specjalną! To lody jogurtowe (na jogurcie greckim) z miodem gryczanym z lokalnej pasieki oraz orzechami, które znajdują się w nazwie samej lodziarni. Orzechy są kiarmelizowane oraz doprawiane solą kłodawską i pyłkiem pszczelim, który podkreśla miodowy aromat. Lody są okazjonalnie dostępne w jego lodziarni i są jednym z ulubionych wyborów gości lodziarni.

 

 

Po trwającej 12 godzin transmisji na żywo z wybranymi 32 mistrzami Gelato z 18 krajów świata, wreszcie nadszedł werdykt Gelato Festival World Masters - zdobywcą Złotego Medalu i 1 miejsca #GelatoFestivalWorldMasters został Àdàm Fazekas z Węgier za lody „Frutta di Pistacchio”  - mocno kremowe i słodne lody pistacjowe z sosem malinowym z dodatkiem fasoli tonka i kruszonką pistacjową. Fazekas zaimponował jury swoimi kompetencjami technicznymi, jakością i kombinacją składników oraz prezentacją. - Pochodzę z małego europejskiego kraju, Węgier, z wielkimi marzeniami, zawodową pokorą i niepowstrzymanym głodem wiedzy. To był ogromny krok, a także wielki zaszczyt wygrać Krajowe Mistrzostwo, a następnie stanąć na czele kategorii „Następna generacja” w Rzymie w 2019 roku - skomentował mistrz świata.

 


Laureatem  2. miejsca i zarazem srebrnego medalu jest Carlo Guerrierio z Hiszpanii z lodziarni La Cremeria Gelato Italiano w Kadyksie. Jego lody „Cremoso al Vino Oloroso” to lody zabaglione o smaku sherry Palo Cortado, rodzynkami nasączonymi tym samym winem i chrupiącymi migdałami.

 

 

 Po brąz i 3 miejsce sięgnął Marco Venturino za smak „Bocca di Rosa”. Włoski lodziarz wykreował aromatyczne lody na bazie białej czekolady z wodą różaną i syropem z róży liguryjskiej.

 

 

 

Słowa kluczowe

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji