Ciasto na pizzę to połowa jej sukcesu. Dlatego warto postarać się o dobrej jakości mąkę. Z takiego założenia wyszedł francuski producent i poszukał partnera biznesowego we Włoszech, by sprzedawać specjalistyczną mąkę właśnie do pizzy.
Podobne artykuły
La pinsa, lżejsza wersja pizzy„Podkręcanie” jakości mąki to naciąganie konsumentów?Zrozumieć mąkęFrancuski producent mąki Grands Moulins de Paris nawiązał współpracę z włoskim młynem Moulins Bongiovanni (czołowy producent mąki we Włoszech), by sprzedawać mąkę przeznaczoną do wypieku ciasta na pizzę. Dzięki tej współpracy Grands Moulins de Paris wypuściły do sprzedaży dwa rodzaje mąki: na pizzę włoską i neapolitańską. Mąka dostępna jest pod nazywą „Vera pour pizza napolitaine” i „Vera pour pizza italienne”. Włosi do perfekcji opanowali produkcję mąki o konkretnym przeznaczeniu. W tym wypadku chodzi o mąką do przygotowania ich narodowego specjału – pizzy. Mąka VERA pour Pizza Napolitaine jest przeznaczona do przygotowania ciast odkładanych do długiego wyrośnięcia (odkładanych albo na 48 godzin w lodówce albo na 20 godzin w pokojowej temperaturze). Jest idealna do przygotowania ciasta na prawdziwą, tradycyjną pizzę neapolitańską. Dzięki niej ciasto jest łatwe do wyrabiania w stylu neapolitańskim. Jest również gładkie i jednolite. Natomiast mąką „VERA pour Pizza Italienne zaleca się do przygotowania ciasta odkładanego do średniego wyrośnięcia (albo na 24 godziny w lodówce albo na 12 godzin w temperaturze pokojowej). Takie ciasto jest idealne np. do focacci. Obie mąki będą produkowane we Włoszech, a potem sprzedawane we Francji dla tamtejszego klienta.
O Grands Moulins de Paris
Od ponad 100 lat Grands Moulins de Paris wybiera najlepszą francuską pszenicę do produkcji wysokiej jakości mąk i mieszanek przemiału. Firma promuje francuskie know-how piekarnicze, w szczególności poprzez marki konsumenckie Francine i Campaillette dostepne w Francji, ale także w 65 krajach na całym świecie. Firma należy do grona 10 000 rolników w północno-wschodniej Francji, właścicieli grupy spółdzielczej VIVESCIA, którzy wkładają szczególną staranność do uprawy zbóż.