...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Higiena według profesjonalistów

W branży spożywczej w zakresie czystości mikrobiologicznej nie ma miejsca na półśrodki, potknięcia czy odstępstwa od reguły. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest chemia profesjonalna. Żeby jednak przyniosła ona spodziewane korzyści, musi spełniać określone wymagania i być odpowiednio stosowana.

     
 

Artukuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

W wielu procesach technologicznych wysoki poziom higieny jest niezbędny do uzyskania produktu odpowiedniej jakości. Mikroflora, która nie została uprzednio zlikwidowana, może zaburzyć proces produkcyjny i spowodować olbrzymie straty finansowe oraz wizerunkowe.  Już sama myśl o możliwości poniesienia ogromnych kosztów po ewentualnym zatruciu konsumentów przyprawia o ból głowy. Należy podkreślić, że nieunormowane przestrzeganie zasad higieny w sektorze spożywczym jest na pewno bardziej kosztowne niż wydatki na utrzymanie czystości. Poważne i profesjonalne podejście do tematu utrzymania czystości nie tylko zabezpiecza przed wywołaniem sytuacji kryzysowych, ale i bezpośrednio przyczynia się do solidnej racjonalizacji wydatków na sprzątanie, a także gwarantuje spełnianie surowych norm sanitarnych.

Zamknięta kontra otwarta technologia mycia

Do wyboru mamy dwa mniej lub bardziej zautomatyzowane systemy myjące. Chodzi oczywiście o system CIP w pełni zautomatyzowany, czyli Cleaning In Place, oraz OPC, czyli Open Plant Cleaning. Pierwszy przypadek (CIP) to mycie w obiegu zamkniętym, mycie membran, mycie butelek, lubrykację przenośników taśmowych, mycie natryskowe np. myjki pojemników. Do drugiej technologii, nie w pełni zautomatyzowanej, zaliczamy m.in.: mycie pianowe, żelowe, zamgławianie, szorowanie, przecieranie itp. Najczęściej stosowaną techniką mycia i dezynfekcji w zakładach piekarniczych, cukierniczych, mięsnych jest właśnie OPC. Mycie w tej technologii często odbywa się bez użycia specjalistycznych dozowników i urządzeń. Metoda mycia OPC jest obszarem najbardziej narażonym na powstanie nieprawidłowości. Mogą one być spowodowane trzema czynnikami. Po pierwsze, z braku znajomości istniejących na rynku rozwiązań, po drugie, z „pozornych” oszczędności wynikających z używania niecertyfikowanych lub domowych środków czystości. Po trzecie, w zasadzie najistotniejszy powód nieprawidłowości, to „czynnik ludzki”, a więc pracownik, który powinien przestrzegać ustalonych procedur, ale z niewyjaśnionych przyczyn tego nie robi. Wciąż pokutuje bowiem zwyczaj oddelegowywania do procesu mycia i dezynfekcji ludzi „przypadkowych”, niewykwalifikowanych, niedoświadczonych i niewyszkolonych. Trzeba również pamiętać o absolutnym wymogu higieny osobistej personelu.

OPC jest najszerzej stosowanym i najbardziej popularnym rozwiązaniem. Ponadto w pewnych sferach OPC jest wręcz niezbędne. Mowa tu przede wszystkim o utrzymaniu czystości dużych powierzchni poziomych, w szczególności posadzek. Podsumowując, OPC wymaga odpowiedniego podejścia, które zaprocentuje perfekcyjną czystością i redukcją niezbędnych wydatków. Wymaga również odpowiedniej, profesjonalnej chemii.

Profesjonalne podejście do higieny

Pierwszym krokiem do poprawienia czystości i ograniczenia wydatków na jej utrzymanie jest więc wprowadzenie do procesów mycia chemii profesjonalnej. Co przemawia za takim posunięciem? Przede wszystkim chemię profesjonalną w odróżnieniu od tzw. „chemii detalicznej” różni wysoki stopień koncentracji, czyli znaczna zawartość ilościowa substancji aktywnych. Sprawiają one, że zakład zużywa mniej opakowań i procesy mycia są bardziej wydajne. Specjalizacja zastosowania preparatów, a więc optymalizacja ich składu chemicznego do danego obszaru zastosowania gwarantuje, że zabrudzenia usuwane są efektywnie, bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Wysoka skuteczność przekłada się na niski koszt zastosowania. Wraz z preparatami dostarczana jest dokumentacja bezpieczeństwa (karty charakterystyki, dopuszczenia) oraz dokumentacja eksploatacyjna (instrukcje, technologie, plany higieny).

Przy doborze profesjonalnych środków do utrzymania czystości w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu handlowego należy pamiętać, że zarówno do mycia i dezynfekcji rąk, jak i do mycia urządzeń, sprzętu oraz naczyń należy stosować preparaty czyszczące dopuszczone do powierzchni mających kontakt żywnością. Informację taką można sprawdzić w Świadectwie Jakości Zdrowotnej produktu, który producent chemii profesjonalnej powinien udostępnić użytkownikowi. Dodatkowo, jeśli preparat ma właściwości biobójcze, to musi posiadać zezwolenie MinistraZdrowia, którego numer producent zobligowany jest zamieścić na etykiecie. Warto zwracać uwagę na te elementy, gdyż jest to fundament certyfikowanego i odpowiedzialnego mycia w przemyśle spożywczym.


Wymieniłem kilka atutów, które przemawiają za wyborem chemii profesjonalnej jako najbardziej optymalnego rozwiązania w zakresie utrzymania czystości na obiekcie. Chemia to dopiero wstęp do kompleksowego wprowadzenia, przestrzegania i stosowania systemu HACCP, racjonalizacji wydatków oraz cyklicznych szkoleń dla personelu, które są jednym z narzędzi minimalizującym negatywne aspekty „czynnika ludzkiego”.

 Zanim wybierzesz producenta chemii profesjonalnej….

…warto przyjrzeć się dokładnie ofertom na rynku. Dlatego trzeba koniecznie sprawdzić, czy taka firma – w ramach usług – zapewnia szkolenia, prowadzi audyty (doradztwo technologiczne) oraz serwis. Jest to dodatkowe, bardzo istotne wsparcie dla producentów żywności. Warto również zainteresować się, czy dana firma oferuje automatyczne urządzenia dozujące, które podnoszą wydajność środków przy równoczesnym obniżeniu ich zużycia.

 

autor: Jakub Klewaniec, Voigt

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego w Chlebio nie powstają bochenki z pszenicy? Jak stworzyć cukiernię od zera? Czy pasty do lodów są złe? W najnowszym wydaniu odpowiadamy na te pytania. Zapraszamy do lektury.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji