...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Jak powstaje dobre wnętrze

Dobre wnętrze w kawiarni, piekarni czy cukierni zmienia się z duchem czasów, dopasowuje się do klientów i sprawia, że czują się w nim dobrze. Dobrze zaaranżowane wnętrze jest dla naszego lokalu jak muzyka dla obrazu. Nie przytłacza go, ale świetnie się komponuje.

     
 

Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Projekt wnętrza – Tomasz Jasina-Florek

Wiadomo, że pyszne ciastko i aromatyczna kawa najlepiej smakują we wnętrzu, w którym panuje harmonia, bez względu na styl, kolorystykę, dekoracje. Gdzie profesjonalna obsługa jest miła i nie narzucająca się. Gdzie gra świateł i odpowiednia muzyka stawiają kropkę nad i.

Ale przejdźmy do sedna, czyli do pytania: jak urządzić cukiernię czy kawiarnię? Jaki wybrać styl, która estetyka będzie najlepsza, jakie dopasować dodatki, aby stworzyć niepowtarzalny klimat lokalu? Lokalu, który będzie przyciągał nie tylko stałych klientów?

Aby dobrze przygotować się do nowej inwestycji warto wiedzieć, jak powstaje wnętrze, a także jakimi zasadami kierować się przy jego projektowaniu.

Etapy powstawania wnętrza


1. Inwentaryzacja

To etap wstępny, bardzo ważny w planowaniu modernizacji lokalu lub instytucji w zakresie architektury wnętrza. Polega na dokładnych pomiarach oraz ocenie stanu technicznego ścian, sufitu, posadzki oraz wszelkiego rodzaju instalacji. Dokładność i rzetelność inwentaryzacji ma wpływ na zakres prac budowlano-wykończeniowych, a tym samym koszt przedsięwzięcia.

2. Projektowanie

Projektowanie wnętrza to sztuka zagospodarowania przestrzeni przede wszystkim od strony funkcjonalnej, a następnie designu, w zgodzie z przepisami prawa i oczekiwaniami inwestora. Projektowanie to także uchwycenie harmonii światła, kolorów, architektury mebli według najnowszych trendów designerskich.

3. Wizualizacja

Projekt wnętrza – Jolanta Drążek-Szwedowska

Wizualizacja jest ukoronowaniem pracy nad dokumentacją projektową danego obiektu.
Dokładność w przewidzeniu najdrobniejszych szczegółów aranżacyjnych w projekcie pozwala na opracowanie wizualizacji maksymalnie przybliżającej wygląd lokalu po realizacji.
W związku z tym wizualizacja jest najwygodniejszym narzędziem porównawczym dla inwestora. Umożliwia bowiem zestawienie stanu wyjściowego lokalu z oczekiwanym stanem końcowym.

4. Realizacja

Aby osiągnąć końcowy, oczekiwany efekt m.in. funkcjonalnego, trwałego w eksploatacji, pięknego wnętrza, należy powierzyć realizację firmie wyspecjalizowanej w tym zakresie, która kompleksowo wykona to zadanie, wyręczając inwestora pod każdym względem.

Projekt wnętrza – Tomasz Jasina-Florek


PROMAS Sp. z o.o.
Od projektu do realizacji

Od 1989 r. profesjonalnie zajmujemy się projektowaniem, aranżacją i wyposażeniem wnętrz komercyjnych: hoteli, kawiarni, restauracji, sklepów cukierniczo-piekarskich, biur, banków, sklepów ogólnospożywczych i wszelkich obiektów handlowych.
Każdy projekt tworzymy starannie i z pasją, bierzemy pod uwagę najnowsze trendy. Bogactwo wzorów i kolorów wyposażenia, które oferujemy, dają niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne. Dlatego nasze rozwiązania cechuje piękno i niepowtarzalny styl. Podkreślamy indywidualny charakter każdego wnętrza.
Jesteśmy w stanie zrealizować zadania o zróżnicowanych skalach, terminach, budżetach i lokalizacjach - zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Gwarantujemy kompleksową obsługę i profesjonalizm na każdym etapie współpracy.
Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi przykładowymi realizacjami i wizualizacjami dostępnymi na stronie www.promas.com.pl


 

6 zasad dobrej aranżacji


Układ funkcjonalny

Zaczynamy od układu funkcjonalnego, który określa lokalizację, proporcje i kształt poszczególnych stref na przestrzeni cukierni, kawiarni czy też każdego innego wnętrza. Powinny być w nim wyraźnie wydzielone pomieszczenia lub zespoły pomieszczeń powiązane ze sobą funkcjonalnie i spełniające określone wymagania, np. zaplecze-magazyn, część socjalna, biurowa, sanitarna, sprzedaży, wystawiennicza, odpoczynku lub konsumpcyjna.

Dobór kolorystyki wnętrza

Najlepiej jest, jeśli dominują dwa przewodnie kolory i trzeci jako dodatek. Dla przykładu: wnętrze może być w kolorystyce ciemnej z dodatkiem kontrastującym, w kolorze jasnym, bądź na odwrót. Dobrze wyglądają też kolory monochromatyczne w jednym odcieniu z dodatkiem koloru kontrastowego pojawiającego się tylko w detalach.
Na kolorystykę wnętrza składa się wiele elementów: ściany, meble, oświetlenie, detale architektoniczne, które wszystkie razem muszą tworzyć odpowiednio dobraną, spójną kolorystykę. Nie powinno się wprowadzać zbyt dużo kolorów i struktur do aranżacji, żeby nie doprowadzić do chaosu i spowodować zły odbiór całości.

Materiały

Na pewno warto zainwestować w materiały dobrej jakości i trwałe.  Po pierwsze, nawet bardzo prosto urządzone wnętrze wygląda wtedy elegancko, a po drugie, w dłuższej perspektywie daje to spore oszczędności finansowe.

Meble

Ciekawe i użyteczne meble powinny być przede wszystkim dobrze zaprojektowane. Należy przy tym pamiętać, że projekt mebla to nie tylko jego wygląd, ale również dobór takich materiałów, aby produkt zachował przez wiele lat użytkowania atrakcyjny wygląd oraz był zgodny z przepisami sanitarnymi. Szczególnie dotyczy to regałów do sprzedaży pieczywa i innego asortymentu spożywczego w sklepach, piekarni czy cukierni. Ten często pomijany pod względem projektowym, ważny element wyposażenia sklepu wart jest szczegółowego zaplanowania, aby mógł stanowić doskonałe dopełnienie aranżacji całego wnętrza.

Dekoracje ścian

Mają bardzo duży wpływ na odbiór całego wnętrza, dlatego warto poświęcić im dużo uwagi. Szeroki wybór tapet dobrej jakości, fototapet, tynków strukturalnych, dobrych farb, pozwala nam, aby ściany, które są „opakowaniem” całej projektowanej przestrzeni, dobrze ją prezentowały.

Oświetlenie

Światło jest jednym z głównych elementów wyposażenia wnętrza, od tego, jaką barwę i nasilenie zastosujemy zależy, jak będzie odbierana cała aranżacja. Służy nie tylko do wyraźnej ekspozycji towarów, ale przede wszystkim tworzy specyficzną atmosferę wnętrza i budząc dobre emocje wpływa na podejmowanie decyzji o zakupie. Dobierając oprawy warto zasięgnąć porady eksperta w kwestii doboru odpowiedniej mocy i barwy. W zależności od funkcji i wielkości wnętrza warto zastosować różne rodzaje oświetlenia np. sufitowe, pośrednie i wiszące, dzięki czemu można odpowiednio oświetlić różne strefy i funkcje aranżowanej przestrzeni.  

Autor: Beata Parna, architekt wnętrz

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji