Jak Mirosław Kurek chce ocalić tradycję od zapomnienia? Czego jeszcze nie wiesz o żelatynie? Dlaczego ciastko smakuje lepiej w towarzystwie książek? Gdzie i co kupować online? A także - subtelne lody laureatki Gelato Festival World Challenge, Wioletty Gbiorczyk. I żywioły w służbie wypieku chleba Damiana Nowaka.
Choć przez wiele lat wypiekał chleby i ciasta, porzucił swój fach, by podjąć się innej misji. Sensem swojej pracy uczynił promocję rzemiosła. Przywrócenie należytej uwagi i szacunku wobec pracy małych zakładów, w których celebruje się surowiec i produkt finalny. Poprzez Stowarzyszenie Rzemieślnik chce edukować konsumentów i wspierać producentów. A także ocalić ponad 700 lat tradycji, ratować klimat i zdrowie Polaków. Tylko czy to w ogóle jest możliwe? Jaki ma na to plan? O wartości rzemiosła i nadziei na jego lepsze jutro rozmawiamy z Mirosławem Kurkiem, prezesem Stowarzyszenia Rzemieślnik na str. 8.
Damian Nowak piecze swój chleb w piecu opalanym drewnem, co jest dużym wyróżnikiem w pracy piekarza. Pracuje na wsi, którą kocha. Tu prowadzi swoje ekologiczne gospodarstwo i swoją piekarnię. O jego chlebach mówi się w całej okolicy - starszemu pokoleniu przypominają smak chleba jedzonego dawniej. Jak ocenia życie na wsi i jak mu się tutaj pracuje opowiada naszej redakcji na str. 14.
Niesamowite lody tworzy z wielką pasją Wioletta Gbiorczyk, menedżerka wrocławskiej lodziarni LodoWata. O miłości do kwiatów, ziół, pistacji i migdałów, a także budowaniu subtelnego smaku opowiada laureatka III miejsca na podium w prestiżowym konkursie Gelato Festival World Challenge. Rozmowy szukajcie na str. 18.
Księgarnio-kawiarnie od lat urozmaicają rynek kafejek w Polsce. Pełnią rolę edukacyjną, są miejscem spotkań towarzyskich, kryją w sobie też osobiste historie właścicieli. Są pozostałością przeszłości, w której to właśnie czekoladziarnie, herbaciarnie i kawiarnie stanowiły miejsce spotkań ważnych debat politycznych, rodzenia się prądów filozoficznych, dysput religijnych. Dlaczego ciastko smakuje lepiej przy czytaniu ciekawej lektury? Czytajcie artykuł Kasi Szarek na str. 22.
W prowadzeniu każdej firmy rola szefa-lidera jest kluczowa dla osiągnięcia sukcesu. Lider odpowiada za kulturę pracy, motywację pracowników, efektywność pracy i finalny wynik biznesowy. Jednak znalezienie balansu między byciem szefem wymagającym efektywności i jakości a byciem wsparciem dla pracowników może stanowić wyzwanie. W swoim artykule Michalina Patucha przybliża profesjonalne zachowania szefa w sytuacjach, o które uczestnicy ostatniej debaty Akademii Liderów Gastronomii „Debata: Szef czy kumpel?” pytali najczęściej. Koniecznie zajrzyjcie na str. 65.
Choć jest najbardziej powszechną i najczęściej używaną substancją żelującą, nadal pozostaje niedoceniona i jeszcze niepoznana. Właściwości i charakterystyki żelatyny nie uzyskamy za pomocą żadnej innej substancji pochodzenia roślinnego. Jest jednak wyjście z tej sytuacji! Znajdziecie je w branżowych poradach Macieja Rosińskiego na str. 30.
Wyobraź sobie sklep z niezliczoną ilością pięter, półek i produktów. Sklep działający 24 godziny na dobę i zarazem taki, do którego nie musisz dojechać! Sklep idealny? Raczej sklep online! Dlaczego warto kupować wszystkie produkty i sprzęt właśnie przez internet? Poznajcie walory takich zakupów na str. 54.
W tym wydaniu znajdziecie również wielki przegląd urządzeń, maszyn i wyposażenia do pracowni cukierniczej, piekarskiej i lodziarskiej. Zajrzyjcie na str. 45.
A oprócz tego także: powrót drożdżówki; lekkie i orzeźwiające receptury na lato; piekarnie w opałach; sezonowe cukrowe kwiaty i wiele innych inspirujacych treści!
ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY