...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Kaszubskie smaki kontra... kuchnia meksykańska! - relacja z Festiwalu Kaszubskich Smaków

Festiwal Kaszubskich Smaków to niewielka, choć interesująca impreza poświęcona lokalnej kuchni. Tym razem odbywała się pod hasłem kaszubska kuchnia versus kuchnie innych narodów.

Impreza odbyła się 10. października 2021. Gospodynie z Orla, bo to właśnie Koło Gospodyń Wiejskich było organizatorem imprezy przygotowały dziesiątki kawałków ciast pieczonych na bazie przepisów przekazywanych przez wiele pokoleń, wystawiły przetwory wędliniarskie, jak zylc, czyli kaszubską galaretą z wieprzowiny, pasztetową zwaną tu leberką, czy krwawą worsztę, czyli kaszankę.

 

 

Dania regionalne znam dość dobrze, więc jak zwykle cieszyłem się nowymi obrazami pokazującymi jak można jeszcze podejść do tematu, który zdaje się być omówiony już tyle razy, że nic nowego nie da się powiedzieć. Okazało się, że na stoisku, które było poświęcone innemu niż regionalny wątkowi kuchni, znalazłem szereg potraw bazujących na darach ziemi.

Choć zdawać by się mogło, że jeżeli o marchewkowe ciasto niewiele można powiedzieć nowego, to okazało się, że na stoisku znalazłem coś wielce satysfakcjonującego, a to drobne ciasteczka marchewkowe, których wykwintny, bardzo wytrawny smak doskonale komponował się z konfiturą z marchewki uwodzicielską w smaku i bardzo gładką w spożyciu. Obok zaś znalazłem babeczki z ciasta marchewkowego, które zwykle wykonywane jest w dużych blachach, często tracąc w ten sposób na subtelności i uwodzicielskiej urodzie. Moim zdaniem wykonanie małych ciasteczek na dwa-trzy kęsy ma sens, bo zanim zanurzymy zęby w ciastku, najpierw je oglądamy, a to było niewątpliwą zaletą tych właśnie ciastek. Wystudiowane zdobnictwo umiejętnie łączące ciepłe kolory w odcieniach marchewkowych z krystaliczną bielą.

 


Namawiam do odwiedzania lokalnych festynów. Wbrew pozorom i obawom na uboczu głównych dróg, poza miastami, można spotkać bardzo przyjemne przykłady sztuki cukierniczej.

Relacjonował: Rafał Nowakowski 

zdjęcia: KGW Orle


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji